Regne Unit
Internacional Europa 14/03/2023

Un grup de refugiats al Regne Unit podrà recórrer la deportació a Ruanda

El Tribunal d'Apel·lació falla contra el ministeri de l'Interior, que els volia embarcar als 'vols de la vergonya'

2 min
Imatge de l'avió que transporta els primers migrants que han sigut deportats a Rwanda pel Regne Unit aquest dimets

LondresUn jutge del Tribunal d'Apel·lació del Regne Unit ha dictaminat, aquest dimarts, que un grup de sol·licitants d'asil arribats al Regne Unit que estaven a l'espera de ser deportats a Ruanda podran recórrer la decisió del ministeri de l'Interior per no haver tingut en compte el risc per la seva vida si acabessin al país centreafricà. Nicholas Underhill, president adjunt de la sala civil de l'esmentat tribunal, el segon en autoritat del país, per sota del Suprem, ha facilitat així que tant els refugiats com les associacions que els donen suport posin encara més bastons a les rodes a una molt controvertida política del govern, impulsada sota el lideratge de Boris Johnson i continuada per l'actual primer ministre, Rishi Sunak.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió arriba just hores després que aquest dilluns s'hagi aprovat al Parlament, en segona lectura, el nou projecte de llei sobre refugiats i sol·licitants d'asil, que pràcticament els criminalitza i que proposa que tots aquells que arribin en pastera o per altres mitjans no regularitzats al Regne Unit siguin internats durant 28 dies, sense possibilitat de recórrer judicialment la decisió, per ser deportats immediatament al país d'origen o a un de tercer. Només els menors no acompanyats en quedarien exclosos.

En aquest sentit, el dictamen del Tribunal d'Apel·lació és un recordatori dels entrebancs legals, no només a la política de deportació a Ruanda, sinó a la nova proposta de llei, sobre la qual la mateixa ministra de l'Interior, Suella Braverman, no ha pogut garantir que sigui totalment legal, i que encaixi amb les diferents convencions i normes sobre drets humans que té signats Londres des de primers dels anys 50.

Una imatge del Hope Hostal, de Kigali.

Els deu sol·licitants d'asil que han obtingut la momentània victòria en la seva lluita per evitar l'expulsió immediata del país procedeixen de diverses zones de conflicte, entre les quals l'Iran, l'Iraq i Síria. La sentència posa en dubte que el Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, que el desembre passat va sancionar la legalitat dels anomenats vols de la vergonya però que va aturar la d'aquestes persones en concret, hagi examinat adequadament en cada cas si Ruanda és un lloc segur per enviar-los. A part de la necessitat d'avaluar individualment la deportació, entre altres arguments de caràcter més general la sala civil d'Apel·lació apunta com un altre dels motius els seriosos advertiments fets al Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les per l'agència de les Nacions Unides per als refugiats, ACNUR, quant al pobre historial del país africà en matèria de protecció dels refugiats i de respecte als drets humans.

A mitjans del mes de juny passat, el Tribunal Europeu de Drets Humans va aturar, quan faltaven quinze minuts per a l'enlairament, el primer vol de la vergonya cap a Ruanda que havia de sortir de Londres.

stats