Per què ha guardat silenci fins ara el líder de Hezbol·lah?

Hassan Nasral·lah, cap del grup armat més poderós del Pròxim Orient, avalua les conseqüències d'una intervenció en l'actual guerra de Gaza

4 min
El líder de Hezbollah del Líban, Sayyed Hassan Nasrallah, es reuneix amb el secretari general de la Gihad, Ziyad al-Nakhalah i el líder adjunt de Hamàs, el xeic Saleh al-Arouri, en un lloc no identificat el 25 d'octubre de 2023

Beirut (Líban)Des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs el 7 d'octubre, el secretari general de la milícia xiïta libanesa Hezbol·lah, Hassan Nasral·lah, no ha fet cap intervenció pública. La seva absència mediàtica, mentre s'intensifiquen els bombardejos a la frontera amb Israel, ha creat desassossec entre l'opinió pública libanesa sobre el futur del país a conseqüència de la sagnant guerra amb Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hezbol·lah va començar a atacar posicions militars israelianes properes a la frontera des del segon dia de l'escalada militar entre Israel i Hamàs. S'ha mostrat com un actor actiu a la guerra amb l'estratègia de debilitar l'exèrcit israelià obrint un nou front al nord. Als comunicats oficials del “moviment de resistència” libanès, com també s'anomena Hezbol·lah, s'ha jactat de les seves gestes militars contra Israel i ha actualitzat diàriament la llista de combatents caiguts, que ja sumen mig centenar.

A diferència de la guerra de l'estiu del 2006, entre el Partit de Déu i l'exèrcit israelià, el totpoderós líder xiïta ha estat absent fins ara. Sis dies després que esclatés aquell conflicte, el 10 de juliol del 2006, Nasral·lah va pronunciar un discurs incendiari, carregat d'una retòrica que encara és recordada en la història del permanent conflicte de l'Orient Mitjà: “Heus aquí el vaixell israelià que s'enfonsa sota el foc de la resistència”, en referència al vaixell de guerra israelià embolicat en flames a mar Mediterrani davant de les costes de Haifa, després de ser tocat per un míssil de Hezbol·lah.

Trobada clandestina

“La milícia xiïta libanesa està utilitzant la tàctica de guerra psicològica contra Israel”, assegura a l'ARA Ahmed Obeidat, analista militar libanès. Altres experts diuen que l'absència d'un discurs de Nasral·lah podria indicar la vacil·lació de Hezbol·lah a declarar públicament la guerra a Israel en aquesta etapa del conflicte.

Aquest diumenge va circular pels mitjans libanesos un vídeo de 10 segons que havia estat publicat a la plataforma X, on es veia Nasral·lah d'esquena passant per davant d'un cartell groc amb el logotip en àrab de Hezbol·lah. Uns dies abans, es va filtrar a la premsa local una fotografia d'una reunió secreta entre el líder del Partit de Déu juntament amb els líders de la Jihad Islàmica i Hamàs, però no van oferir detalls d'aquesta trobada clandestina.

Tancs israelians a prop de la frontera amb el Líban, dijous passat.

Hezbol·lah, considerat com el grup armat “més poderós del món”, és com una olla de pressió que podria esclatar en qualsevol moment. I les conseqüències poden ser desastroses en un país en fallida. Més de la meitat de la població libanesa veu amb desassossec la situació, tement que el Partit de Déu acabi arrossegant el País del Cedre a una guerra no desitjada pels interessos de l'Iran, principal finançador de la milícia xiïta libanesa.

“Hezbol·lah és molt més fort que el 2006”, assegura Obeidat. No només ha nodrit el seu arsenal militar d'armes més poderoses, sinó que té un exèrcit de drons amb tecnologia iraniana –la mateixa que està utilitzant Rússia en la seva guerra a Ucraïna–, i els seus combatents han guanyat experiència militar després de més de 12 anys lluitant a la veïna Síria, en suport del president Bashar al-Assad.

Discurs divendres

“Hezbol·lah ha augmentat el reclutament durant la guerra a Síria utilitzant la mateixa filosofia de martiri que empra en la lluita contra Israel”, assenyala l'analista proiranià Ali Rezak. Els últims dies, Hezbol·lah ha escalat els seus atacs contra Israel des del sud del Líban, copejant més enllà de la zona militar delimitada de 4 quilòmetres, i els seus míssils van arribar diumenge a la nit a un edifici residencial de l'assentament de Shmona. Israel ja havia evacuat la població civil dels assentaments a prop de la frontera, però aquest atac és significatiu. Hezbol·lah està utilitzant per primer cop míssils guiats terra-aire que han aconseguit penetrar la Cúpula de Ferro de l'estat jueu. I Israel, per la seva banda, ha estès els seus atacs cap a zones més profundes del sud del Líban.

Aquesta nova dinàmica coincideix amb l'anunci que Hezbol·lah ha fet aquest dilluns, que Nasral·lah pronunciarà el divendres vinent el seu primer discurs televisat des que va començar el conflicte entre Israel i Hamàs. També, amb l'últim advertiment de l'Iran a Israel, fet diumenge pel president Ebrahim Raisi, que els seus “crims” a Gaza "han travessat les línies vermelles i poden obligar tothom [els aliats regionals] a actuar". Tot això fa augmentar els temors que la guerra s'estengui al Líban.

De fet, la secretària d'estat nord-americana per a l'Orient Mitjà, Barbara Leaf, assistent del cap de la diplomàcia de la Casa Blanca, Antony Blinken, té previst visitar el Líban dimecres i entrevistar-se amb les màximes autoritats del país per demanar contenció, ja que si el Líban entra en guerra contra Israel, la devastació i les conseqüències a la regió poden ser encara molt més greus.

stats