Internacional Europa 11/05/2023

Londres envia míssils aire-terra de llarg abast a Ucraïna

El Regne Unit esdevé el primer aliat occidental de Kíiv que subministra uns projectils clau per a l'èxit de la contraofensiva

4 min
Un míssil Storm Shadow al museu de la RAF de Hendon, al nord de Londres.

LondresEncara no són els esperats avions, però sí projectils de llarg abast. L'anunci fet aquest dijous al migdia pel ministeri de Defensa britànic d'enviar míssils aire-terra a Ucraïna, els Storm Shadow, ha sigut molt mal rebuda a Moscou, que ha amenaçat amb "respondre militarment" al que considera una nova provocació dels aliats occidentals de Kíiv.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ben Wallace, el titular britànic de Defensa, ha comparegut aquest migdia a la Cambra dels Comuns per oficialitzar una promesa feta pel premier britànic, Rishi Sunak, a Volodímir Zelenski durant la visita que aquest va fer al febrer al Regne Unit, i durant la qual no es va cansar de demanar avions de combat.

El primer resultat evident de la minigira de Zelenksi –Londres, París i Brussel·les– és el lliurament imminent –o que potser ja s'ha fet, perquè Londres no ho ha especificat– dels anomenats Storm Shadow, que tenen un abast d'uns 260 quilòmetres, molt més que els 80 a què són capaços d'arribar els Himars nord-americans. Una altra diferència substancial és que els coets britànics es llancen des d'avions, i no des de les plataformes terrestres que requereixen els que envia Washington. Un cop s'ha disparat des de l'aire, el míssil cau a molt baixa altitud per evitar la detecció dels radars, abans d'enganxar-se i perseguir l'objectiu amb un cercador d'infrarojos.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak (e), amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, abans de la reunió que van fer a principis de febrer, a Downing Street, Londres.

La decisió comunicada aquest dijous fa que el Regne Unit es converteixi en el primer aliat occidental de Kíiv en proporcionar aquest tipus d'armament a l'exèrcit de Zelenski. Amb els Storm Shadow, que Ucraïna pot llançar des dels Mig-29 de la seva força aèria –han sigut especialment adaptats per a això–, les forces de Zelenski podrien castigar amb molta més eficàcia la rereguarda del front rus a la zona del Donbass i Crimea, i tallar-hi les línies de subministrament, abans o durant de l'esperada contaofensiva de primavera.

Reduir Londres a pols

Poc després que Wallace parlés als Comuns, Dmitri Peskov, portaveu del president Vladímir Putin, ha comentat des de Moscou que la informació és "extremadament negativa". I ha afirmat també: "Això demanarà una resposta adequada dels nostres militars que, naturalment, des d'un punt de vista militar, trobaran les solucions corresponents". Tenint en compte aquesta possibilitat, alguns dels més aferrissats propagandistes del règim de Putin havien demanat amb anterioritat que la capital britànica "quedi reduïda a pols" si Ucraïna arriba a fer servir els Storm Shadow en el conflicte.

Cada míssil té un cost d'uns 2,5 milions d'euros i es poden dirigir a objectius situats a una distància de fins a 560 quilòmetres. Però les versions modificades per a l'exportació tenen un abast menor, d'uns 260. Normalment, s'instal·len en caces Typhoon i s'han utilitzat per atacar objectius a Líbia i Síria, també per part de l'aviació francesa. Wallace no ha entrat en detalls sobre quins són els tipus de míssils que s'han posat a disposició de Kíiv.

Per la seva banda, el coronel Serguei Khatylev, antic cap de la defensa antiaèria de la rodalia de Moscou, ha declarat al diari Moskovsky Komsomolets que les bateries russes de defensa antimíssils S-400 podrien enderrocar els avions ucraïnesos portadors dels míssils. "Serà més fàcil apuntar als avions que als míssils. Els [míssils] són un objectiu difícil des del punt de vista de la rapidesa amb què es poden localitzar", ha afegit. Alexei Leonkov, un expert militar, ha afirmat a l'agència de notícies estatal Tass que els sistemes de míssils Buk i Tor de fabricació russa ja havien interceptat Storm Shadow britànics a Síria el 2018. No obstant això, ha admès que els míssils suposaven una amenaça "sèria" a causa de la seva gran maniobrabilitat. I més encara, després que s'hagi comprovat l'aparent feblesa de les defenses aèries russes, arran de l'atac amb drons al Kremlin, la setmana passada.

Captura d’un vídeo que mostra una explosió sobre el Kremlin.

La contraofensiva ha d'esperar, diu Zelenski

Les forces armades ucraïneses s'estan preparant per a una contraofensiva després de rebre centenars de vehicles blindats i tancs dels aliats occidentals. Amb tot, Zelenski ha declarat també aquest dijous, a través d'una entrevista concedida a diferents televisions públiques europees adscrites a Eurovisión, que Ucraïna necessitava més temps abans d'intentar trencar les defenses russes.

El president ha assegurat que les armes, incloent-hi els blindats, seguien "arribant per lots" al front, i que les tropes necessitaven temps per integrar-les a la força regular de l'exèrcit ucraïnès. "Amb [el que ja tenim] podem avançar, i em sembla que podem tenir èxit. Però perdríem molta gent. Crec que això és inacceptable. Així que hem d'esperar. Encara necessitem una mica més de temps", ha conclòs.

En declaracions a la BBC, sir Alex Younger, excap de la intel·ligència exterior britànica, MI6, ha assegurat que la contraofensiva és "extraordinàriament complicada", i que els països occidentals havien de baixar la pressió en comptes d'augmentar-la, perquè Ucraïna llancés l'atac abans d'estar preparada. En aquest sentit, la proporció de municions de llarg abast són fonamentals per a l'èxit de l'atac, ha dit. "No aconseguirem res forçant Ucraïna a actuar abans d'hora. Han de triar el moment i el lloc per si mateixos. No es tracta de titulars, ni tan sols de terminis electorals. Es tracta de guanyar. Tenim una única oportunitat".

stats