Internacional Europa 09/02/2023 En directe

Zelenski, des de Brussel·les: "Ucraïna està guanyant i serà membre de la UE"

El president ucraïnès diu que ha rebut "senyals positius" dels líders europeus sobre l'entrega d'avions de combat

4 min
Von der Leyen, Zelenski i Michel a la roda de premsa conjunta d'aquest dijous

Brussel·lesEl president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha intervingut al Parlament Europeu i al Consell Europeu de manera presencial per primera vegada des de l'inici de l'ofensiva russa i, en un discurs amb una forta càrrega simbòlica a la seu de l'Eurocambra de Brussel·les, ha remarcat que la Unió Europea i Ucraïna estan "guanyant" la guerra contra "les forces antieuropees" russes i que el país ucraïnès "serà membre" del bloc comunitari. "Per a Ucraïna, Europa és el camí cap a casa", ha insistit Zelenski en la seva primera visita a Brussel·les des que va començar la guerra, després que ahir es reunís a Londres amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, i a París amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president francès, Emmanuel Macron, amb qui ha viatjat al mateix avió fins a la capital comunitària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zelenski ha tornat a subratllar que els avenços del procés d'adhesió d'Ucraïna als Vint-i-set, com l'atorgament d'estatus d'estat candidat, "dona forces" al poble ucraïnès per continuar lluitant, i en la mateixa roda de premsa ha insistit –encara que amb un to distès i entre rialles– al president del Consell Europeu, Charles Michel, que les negociacions per entrar a la UE comencin aquest 2023. "Ho necessitem aquest any, i quan dic aquest any, dic el 2023", ha reiterat Zelenski. En aquest sentit, tant Michel com la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han felicitat el govern ucraïnès per la seva "determinació" per complir amb els requisits que demana Brussel·les per formar part del bloc i per tirar un paquet de reformes tan "ambiciós" en plena guerra. "La Unió Europea és Ucraïna i Ucraïna és la Unió Europea, som la mateixa família", ha conclòs Michel.

Tot i les paraules grandiloqüents, Von der Leyen ha tornat a refredar l'opció d'una adhesió accelerada i ha recordat que, com tots els estats que es troben a la sala d'espera de la UE, "la rapidesa en què avança" el procés d'entrada depèn del país en qüestió i del compliment dels requisits que marca la Comissió Europea. "No hi ha terminis, però sí objectius que s'han de complir", ha volgut deixar clar Von der Leyen.

Ara mateix, Brussel·les està preparant un informe sobre l'eficiència de les mesures promulgades per Zelenski i la situació de l'estat de dret del país que està previst que es faci públic durant la tardor que ve. Aleshores, a partir d'aquesta anàlisi els estats membres parlaran sobre l'adhesió d'Ucraïna, que ha de comptar amb el vistiplau de tots els Vint-i-set.

Els estats membres mostren "disposició" a enviar avions de combat

Zelenski també ha aprofitat la visita a Brussel·les per tornar a demanar als caps d'estat i de govern del bloc comunitari l'enviament d'avions de combat i ha criticat que les bones paraules no són "suficients". "Les paraules compten, però la guerra s'ha de lluitar", ha evidenciat el president ucraïnès, que també ha agraït el suport que ha rebut de la UE i el compromís de continuar-ho fent "fins a la victòria" d'Ucraïna. En aquest sentit, Zelenski ha assegurat que, tot i que no pot "anunciar cap acord públicament", tant ahir a París i Londres com avui a Brussel·les, ha rebut "senyals positius" per part els diferents caps d'estat i de govern sobre l'entrega de les aeronaus caces. "Esperem que aquests senyals es tradueixin en passos concrets, que els estats membres passin de les paraules als fets", ha dit el cap del govern ucraïnès.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, arriba a Brussel·les acompanyat del president francès

Els líders comunitaris, encara que la UE no tingui la capacitat d'enviar armament a Ucraïna, també han instat els estats membres a continuar donant suport militar a Kíiv. Metsola ha fet una crida a "fer el pas següent" i "proporcionar a Ucraïna armament de llarg abast i els avions de combat" que demana Zelenski des que va aconseguir que Alemanya i els aliats es comprometessin a enviar-li tancs Leopard II o carros de combat d'una potència similar. En la mateixa línia, Michel ha subratllat que els Vint-i-set "han de fer més" en aquest sentit i que cal dotar Ucraïna de "més capacitat militar".

Més enllà de l'armament militar, Zelenski ha demanat a la UE i a la comunitat internacional que apliqui sancions més dures contra Moscou. "Rússia ha amenaçat una catàstrofe radioactiva a Europa, i la seva indústria nuclear continua lliure de sancions. Això és just?", ha dit com a exemple el president ucraïnès.

En aquest sentit, Von der Leyen ha assenyalat que la Comissió Europea està treballant en el desè paquet de sancions contra el Kremlin i que té previst presentar-lo en la commemoració del primer aniversari de la guerra, el pròxim 24 de febrer. Aquestes mesures afectarien "una sèrie de líders polítics i militars" i als màxims responsables de la maquinària de propaganda del règim de Vladímir Putin. "Les seves mentides estan enverinant l'espai públic rus i de l'estranger", ha assegurat Von der Leyen.

stats