Macron trenca el silenci: "Ningú ha guanyat les eleccions"

El president reclama una gran coalició sense l'extrema dreta ni els insubmisos més radicals

2 min
El president francès, Emmanuel Macron.

ParísTres dies després de les eleccions legislatives, que han deixat una Assemblea Nacional ingovernable, el president de la República ha trencat el seu silenci. Tot i la importància i incertesa del moment polític que viu França, fins ara Emmanuel Macron no havia parlat. El president ha optat aquest dimecres per fer una valoració dels resultats electorals a través d'una carta adreçada als francesos publicada als diaris regionals. Macron deixa clar que no reconeix la victòria del Nou Front Popular (NFP), l'aliança dels partits d'esquerra, el bloc que més escons va aconseguir (182) a les eleccions legislatives de diumenge. "Ningú ha guanyat", afirma a la missiva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'inquilí de l'Elisi, cap força política ha aconseguit una majoria prou nombrosa i els blocs o coalicions que surten d'aquestes eleccions "són minoritaris". És un missatge adreçat a l'NFP, que des de diumenge a la nit reclama al president que nomeni un primer ministre de l'aliança de l'esquerra. Com ja havien avançat fonts del seu entorn, Macron es nega a deixar el govern en mans dels partits d'esquerra, sobretot si hi ha La França Insubmisa (LFI), el partit considerat d'esquerra radical liderat per Jean-Luc Mélenchon. El president difícilment acceptarà un govern amb LFI o un executiu en què hi hagi els membres que considera més radicals, com el mateix Mélenchon.

Per tal d'evitar el bloqueig, el president de la República aposta per una gran coalició amb els diputats de la seva formació, Renaixement, i els seus habituals suports de centredreta –els partits de l'exprimer ministre Édouard Philippe, Horitzons, i de François Bayrou, MoDem– juntament amb totes les altres forces moderades de l'hemicicle, les que comparteixen els valors republicans.

Aliança sense Le Pen

"Només les forces republicanes representen una majoria absoluta", sosté Macron. Queda clar que exclou l'extrema dreta de Marine Le Pen, però és ambigu amb relació als insubmisos. "La naturalesa d'aquestes eleccions, marcades per una clara demanda de canvi i repartiment de poder, obliga a construir una gran aliança", diu a la missiva.

Macron defensa la gran coalició malgrat les reticències del seu propi partit, dividit davant una possible aliança amb l'esquerra. Segons mitjans francesos, almenys una trentena de diputats de Renaixement encara no han confirmat la seva adhesió al grup polític parlamentari. "Molts esperen a veure com evolucionen les coses abans de prendre una decisió", afirma BFM TV.

De fet, diputats del partit i de formacions que donen suport a Macron defensen una coalició amb la dreta d'Els Republicans, sense l'esquerra, encara que no arribin a la majoria absoluta. És el pla B del president: governar en minoria amb la dreta.

stats