Eleccions a Portugal

La dreta intentarà formar govern a Portugal

El vot exterior atorga dos escons més a l'ultradretà Chega, un a l'aliança de centredreta i un als socialistes

3 min
Luís Montenegro, líder del Partit Social Demòcrata de Portugal.

BarcelonaEl president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha encarregat formar govern al líder del partit de la dretana Aliança Democràtica, Luís Montenegro, després de l'assignació dels últims escons amb el recompte del vot exterior. Els resultats de les eleccions legislatives de Portugal del 10 de març van ser tan ajustats que els quatre escons corresponents al vot exterior podrien haver sigut decisius. Aliança Democràtica (AD) –la coalició de centredreta liderada pel Partit Socialdemòcrata– i el Partit Socialista (PS) només van quedar a dos escons de diferència, 79 a 77 a favor d'AD, una distància que s'ha confirmat aquest dimecres. El vot exterior ha atorgat un escó més a AD, que es queda amb 80, i un altre al PS (78). Els altres dos han anat al partit populista d'ultradreta Chega, que es consolida amb 50 escons, una pujada astronòmica tenint en compte que a les eleccions de fa dos anys en va aconseguir 12 i a les de fa quatre anys, només un.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dels quatre escons del vot exterior, dos corresponen a Europa i dos més a fora d'Europa. Chega n'ha aconseguit un a cada un, mentre que AD ha aconseguit l'altre en l'àmbit de fora d'Europa i els socialistes, a Europa. Segons el diari Expresso, els vots del Brasil han sigut determinants per escollir el candidat de Chega en detriment del representant socialista, Augusto Santos Silva, actual president del Parlament.

Segons el diari portuguès Público, el líder d'AD, Luís Montenegro, intentarà formar un govern amb Iniciativa Liberal (IL), un partit de centredreta d'ideologia liberal que no forma part de la coalició. Aliança Democràtica és una coalició electoral formada pel PSD, els democristians (CDS) i el marginal Partit Popular Monàrquic (PPM). Per aconseguir una mica més d'estabilitat, el líder conservador està negociant amb IL però, encara que les converses acabin arribant a bon port, l'executiu quedaria lluny de la majoria absoluta al Parlament. La clau la tindrà Chega, tot i que Montenegro ha insistit que no vol tancar cap pacte amb el partit ultradretà d'André Ventura.

Aquest dimecres el president del país, Marcelo Rebelo de Sousa, s'ha reunit amb Montenegro, l'últim en la ronda de consultes després de les eleccions i el va nomenar oficialment primer ministre. El dia abans va ser el torn del líder socialista, Pedro Nuno Santos –escollit a correcuita després de la sobtada dimissió de l'ex primer ministre António Costa–, que va insistir que serà el líder de l'oposició perquè no hi ha majoria per poder presentar una alternativa d'esquerres. Amb tot, es va mostrar obert a negociar acords amb el centredreta en mesures concretes.

Per la seva banda, el líder de Chega, André Ventura, ha avançat aquest dimecres que donarà llum verda a assumptes urgents del país encara que no arribi a un acord "de fons" amb el futur govern de Montenegro.

Des de la mateixa nit electoral, Montenegro ha demanat responsabilitat als socialistes per assegurar la seva investidura i no haver de dependre de Chega. El líder del PS es va mostrar disponible per negociar un pressupost rectificatiu del 2024 per permetre millores salarials a professors, policies, sanitaris i personal de justícia. Tot i això, la gran prova de foc per al nou executiu arribarà a la tardor, quan s'hauran de negociar els pressupostos de l'any que ve. El PS reunirà la seva comissió nacional, el màxim òrgan entre congressos, aquest dissabte per definir la seva estratègia.

stats