Què oculta Putin? El president rus cancel·la els grans actes tradicionals del desembre

Els rumors sobre la mala salut del mandatari tornen a revifar malgrat l'anunci que dilluns viatjarà a Minsk

4 min
Vladímir Putin banyant-se en les aigües gèlides del llac Seliguer.

BarcelonaA punt d'acomplir-se, dimarts vinent, 300 dies des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, un dels elements recurrents des que Vladímir Putin va desfermar la seva guerra, que en les últimes hores hauria pres una nova embranzida, ha sigut el seu estat de salut. Tres fets diferents, que de forma aïllada potser no tindrien cap significació especial, junts esbossen un escenari tal vegada més complex.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En primer lloc, aquest dijous el Kremlin va anunciar que Putin no prendrà part en el tradicional partit d'hoquei gel que té lloc a la plaça Roja de Moscou, com és habitual per aquestes dates prenadalenques. És una exhibició esportiva que el president rus disputa al costat d'un selecte grup d'aliats, buròcrates del règim i guardaespatlles. Dos dies abans, dimarts, el portaveu del president, Dmitri Peskov, va informar també que el líder rus no oferiria la tradicional compareixença de premsa de cada final d'any, un esdeveniment que s'allarga durant hores, i que ha celebrat de forma ininterrompuda des del 2014. Tant el partit d'hoquei a la plaça Roja com la maratoniana sessió periodística, amb preguntes també de ciutadans ben triats, són retransmeses en directe per la televisió estatal perquè ajuden al procés de modelatge i afirmació d'un Putin com a totpoderós pare de la pàtria.

I encara més rellevant seria la tercera alteració del calendari tradicional del president. Vladímir Putin podria evitar comparèixer davant del Parlament per al seu discurs anual sobre l'estat de la nació, que ha de fer seguint un mandat constitucional. El Kremlin no ha facilitat dates per a la sessió, pràcticament no en queden, i des de la mateixa oficina del portaveu del president s'ha apuntat també aquesta setmana que "és possible que l'esdeveniment tingui lloc l'any vinent".

Què està passant, doncs? Un demògraf del Vishnevsky Institute de Rússia, que s'estima més no fer pública la seva identitat, ha assegurat aquest divendres a l'ARA, a través de missatges i d'una conversa telefònica, que "efectivament, hi ha molts rumors en les últimes setmanes, més que de costum, potser, sobre el mal estat de salut de Putin". A més, afegeix que "hi ha també una aparent gran histèria al país, en especial arran dels atacs amb drons a base aèries russes" que van tenir lloc a primers de desembre. "S'han vist com a potencials amenaces, i ara Putin va de búnquer en búnquer".

El mateix acadèmic apunta dues fonts diferents que avalarien la sospita que Putin s'amaga bé perquè la guerra no va com havia previst –el 7 de desembre ell mateix ho va admetre–, bé perquè el seu estat de salut no és gens satisfactori. La primera font és l'historiador i analista polític Valeri Solovei que, en declaracions a The Odessa Journal, deia el 22 de novembre: "No el veiem [a Putin] per dues raons molt senzilles. En primer lloc, perquè solia associar-se'l amb victòries, èxits i no amb derrotes. En segon lloc [perquè] realment no es troba bé. Té problemes, mals de panxa. El més probable és que tingui dificultats per controlar-se".

Problemes d'incontinència

¿Problemes d'incontinència insinua Solovei? La segona font d'informació a què es refereix l'acadèmic del Vishnevsky Institute aporta llum sobre aquesta qüestió. És un dels molts canals de Telegram que inunden les xarxes de notícies sobre la guerra. Es tracta de @GeneralSVR, vetat a Rússia però amb una informació que, "si es llegeix amb atenció, s'arriba a la conclusió que només pot sorgir des de cercles molt propers al Kremlin", rebla el membre del Vishnevsky Institute.

En un post publicat aquest mateix divendres, es llegeix: "El president rus va celebrar ahir una reunió del Consell per al Desenvolupament Estratègic i Projectes Nacionals per videoconferència. Durant tota la reunió, el president es va veure obligat a quedar-se en una única posició, recolzat sobre la taula, mentre estava assegut en un coixí especial (després d'una simple operació de proctologia dissabte passat)".

La fiabilitat d'aquest canal de Telegram queda demostrada per un post anterior. El dimarts s'hi llegia que el Consell de Seguretat rus observava un canvi significatiu en les negociacions amb l'Iran sobre el subministrament d'armes, principalment míssils balístics, que es lliurarien al gener. L'endemà, un dels portaveus de la Casa Blanca ho confirmava. En el post també es deia que Putin vol llançar "amb un interval d'un dia" un atac massiu amb aquests míssils adreçant-los "contra la infraestructura crítica (no només energètica) d'Ucraïna al gener i a principis de febrer, en preparació d'una ofensiva renovada". Una ofensiva sobre la qual han alertat diferents responsables ucraïnesos aquest divendres, en una informació que recull The Guardian.

70 anys

Vladímir Putin va fer 70 anys a l'octubre. Un informe de The Project, un lloc web de l'oposició, deia a l'abril que al president rus l'han tractat diversos metges, inclòs un cirurgià oncòleg especialitzat en càncer de tiroide. Però, tot i així, l'aparent mala salut de Putin no ha evitat que hagi sigut vist en públic recentment. Divendres passat mateix al Kirguizistan, on va assistir a una reunió de la Unió Econòmica Eurasiàtica. I dilluns que ve, ha informat avui el Kremlin, viatjarà a Minsk, Bielorússia, per entrevistar-se amb el seu aliat, el president Aleksandr Lukaixenko. Putin reapareixerà de nou, però el seu estat de salut continuarà sent el secret més ben guardat del Kremlin. Tampoc s'espera que hi hagi explicacions oficials per justificar les seves absències d'aquest mes de desembre.

stats