Internacional Europa 15/12/2022

La parella de Kaili s'inculpa i destapa el cervell del Qatargate

Francesco Giorgi també involucra en la trama l'eurodiputat Cozzolino, que presideix la delegació de relacions amb el Magrib

3 min
Eva Kaili i la seva parella Francesco Giorgi

Brussel·lesFrancesco Giorgi, assistent parlamentari i parella de l'exvicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili, ha confessat la seva implicació en el Qatargate i ha assenyalat l'exeuroparlamentari italià Pier Antonio Panzieri com el cervell de la trama, segons el diari belga Le Soir i l'italià La Repubblica. També ha involucrat un nou nom en l'escàndol: es tracta de l'eurodiputat socialdemòcrata Andrea Cozzolino, que presideix la delegació de relacions amb els països del Magrib i per a qui Giorgi treballava d'assistent. A més, ha acusat de formar part del presumpte cas de suborns de Qatar a l'Eurocambra l'eurodiputat socialdemòcrata belga Marc Taraballa, a qui la policia ja li va escorcollar la casa el cap de setmana passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ahir ja es va saber que l'escàndol esquitxaria el Marroc i que Panzeri també hauria rebut "regals" de Rabat a canvi d'influir en decisions polítiques a l'Eurocambra, segons el setmanari alemany Der Spiegel. Concretament, les autoritats policials apunten que dos familiars de Panzeri l'haurien ajudat a transportar els obsequis que un ambaixador d'un país europeu de l'est els entregava en aquest mateix país. A més, la policia belga va trobar uns 700.000 euros en efectiu a casa de l'exeurodiputat italià, que ara és el president de l'associació Fight Impunity. Aquesta organització, que té la seu al centre de Brussel·les, es dedica precisament a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans i crims contra la humanitat. 

També ahir, el tribunal de primera instància de Brussel·les va decidit mantenir en presó preventiva Panzeri i Giorgi. Pel que fa al director de l'ONG No Peace Without Justice, Niccolo Figa Talamanca, que també està sent investigat, va quedar en llibertat preventiva, però haurà de portar un braçalet electrònic. Per una vaga de funcionaris de presons, Kaili continua empresonada perquè no va poder ser traslladada als jutjats i assistir a la vista en què la justícia belga havia de decidir quines mesures preventives li aplicava. El jutge ha ajornat la vista fins dijous que ve, 22 de desembre.

Aquest dijous la fiscalia de Delictes Econòmics de Grècia també ha obert una investigació criminal contra Kaili per presumpte delicte de "blanqueig de capitals i de suborns passiu". I la Fiscalia Europea ha demanat al Parlament comunitari que aixequi la immunitat tant a Kaili com a una altra diputada grega, Maria Spyraki, basant-se en un informe d'investigació remès per l'Oficina Europea contra el Frau (OLAF), que constata "una sospita de frau" en relació amb la remuneració dels seus assistents.

Metsola promet mà dura contra la corrupció

La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha assegurat als caps d'estat i de govern en el Consell Europeu que s'ha celebrat aquest dijous a Brussel·les que farà una revisió completa de "tots" els tràmits legislatius del Parlament Europeu a la recerca de "pressions o d'influència indeguda", i ha dit que l'any que ve presentarà un "paquet de reformes internes" anticorrupció. Algunes de les iniciatives més destacades que vol tirar endavant Metsola són un reforç a la protecció dels denunciants de corrupció, una prohibició de tots els grups d'amistat no oficials amb tercers països i la revisió de com es relaciona la cambra comunitària amb governs estrangers.

Normalment, quan la presidenta del Parlament Europeu intervé a l'inici de Consell Europeu els caps d'estat i de govern no li responen, però aquest dijous, segons fonts comunitàries, fins a una desena de líders han demanat el torn de paraula. "La reacció ha de ser contundent i decisiva, s'ha d'anar fins al final. Hi va en joc la imatge de les nostres institucions i nacions", ha dit la primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni. "Hi ha d'haver transparència i exemplaritat. Les coses s'han de fer amb ordre: conèixer bé els fets i saber qui està implicat i prendre les mesures adequades", ha afegit el president francès, Emmanuel Macron.

Aquest dijous l'Eurocambra també ha aprovat per una majoria aclaparadora suspendre tots els dossiers legislatius de la cambra comunitària que estiguin relacionats amb Qatar i impedir que els "representants dels interessos qatarians" tinguin accés a la institució fins que la justícia no aclareixi els fets del Qatargate. També s'han anul·lat tots els viatges oficials de l'Eurocambra al país de golf, com els que estaven previstos per a la setmana vinent, i reforçar el registre de transparència perquè s'estengui a representants de països tercers, ja que fins ara les trobades d'europarlamentaris amb lobis o polítics d'estats no comunitaris en quedaven exclosos. D'altra banda, els eurodiputats també hauran de fer una declaració de béns en acabar el seu mandat.

Macron defensa el seu viatge a Qatar

Per la seva banda, el president de França, Emmanuel Macron, ha defensat el seu viatge a Qatar per assistir a les semifinals del Mundial del futbol en ple escàndol. En aquest sentit, ha dit que "dona suport a la selecció" del seu país igual que abans que esclatés el Qatargate, i tal com ja va fer en el torneig que es va celebrar ara fa quatre anys a Rússia. "Ho assumeixo totalment", ha dit Macron, que per anar a Qatar va deixar d'assistir a la trobada de caps d'estat i de govern dels Vint-i-set d'ahir a Brussel·les amb líders asiàtics.

stats