Finlàndia
Internacional Europa 16/12/2022

La paternitat responsable del ministre de Defensa de Finlàndia en plena negociació amb l'OTAN

Antti Kaikkonen farà dos mesos de baixa per cuidar el seu segon fill quan la seva dona torni a treballar al gener

2 min
Antti Kaikkonen, el ministre de Defensa finlandès

BarcelonaFinlàndia afronta el moment més decisiu en la seva política de defensa, pendent del seu ingrés a l'OTAN, però aquest escenari històric no ha suposat cap obstacle perquè el ministre del ram hagi optat per agafar-se dos mesos de baixa de paternitat per cuidar el seu segon fill. Antti Kaikkonen deixarà temporalment el càrrec durant els mesos de gener i febrer; és la baixa parental més llarga d'un ministre (home) al país nòrdic, segons destaquen els mitjans locals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tot i que les obligacions ministerials són molt importants per a mi, en algun moment has de poder posar la família al davant", ha argumentat Kaikkonen, que agafarà la baixa l'1 de gener, quan la seva dona comença una nova feina directiva a la filial finlandesa de Bayer. La parella té dos fills, un de dos anys i un altre de sis mesos. "Encara no estàvem del tot preparats per deixar el nadó a la llar d'infants, així que en aquest moment em toca assumir més responsabilitat per cuidar-lo", va explicar el ministre a l'agència de notícies STT. "Els nens només són petits durant un període de temps curt, i no vull que tots els records que en tingui siguin per les fotos", va afegir en un missatge a Twitter.

Finlàndia està en ple procés d'adhesió a l'OTAN, amb Hongria i Turquia encara pendents de ratificar la sol·licitud. Al febrer hi ha programada una reunió ministerial de l'aliança militar, però Kaikkonen ha argumentat que les preparacions fa temps que estan en marxa i que, a més, deixa el lloc "en bones mans". El Partit de Centre –una de les cinc formacions que formen la coalició de govern i de la qual forma part Kaikkonen– ha escollit el diputat Mikko Savola per substituir-lo. "Savola té una llarga i àmplia experiència i coneixements en política de defensa", va dir Kaikkonen a Twitter.

Sobre el moment polític, amb el procés d'ingrés a l'Aliança Atlàntica obert, la guerra a Ucraïna i a només quatre mesos de les eleccions nacionals, Kaikkonen va afirmar: "Si esperes que arribi un moment sense reptes, acabaràs esperant molt de temps".

Baixes igualitàries

A l'agost Finlàndia va posar en marxa una reforma de la llei que regula les baixes parentals que, per primera vegada, atorga la mateixa quantitat de dies de permís a tots els pares, independentment del gènere o de si són o no els progenitors biològics dels fills. Si la criatura té dos pares, la baixa es divideix de forma igualitària entre els dos, de manera que tenen un permís de 160 dies laborables cada un –poden transferir un màxim de 63 dies a l'altre progenitor–. I si es tracta d'una família monoparental, el pare o mare té dret al total de 320 dies laborables. Amb tot, Finlàndia no supera les condicions de la veïna Suècia, on cada pare té dret a 240 dies laborables de baixa remunerada.

Tot i això, Kaikkonen no se'n podrà beneficiar, i haurà de renunciar temporalment al seu càrrec de ministre, ja que la llei finlandesa no reconeix els permisos parentals als membres del govern ni als diputats del Parlament. El titular de Defensa serà el cinquè membre de l'executiu de la primera ministra Sanna Marin que agafa una baixa parental, tot i que fins ara només ho havien fet dones.

stats