Europa
Internacional Europa 24/01/2024

Les protestes dels agricultors i ramaders amenacen amb col·lapsar França

Es mobilitzen per l'elevat cost d'adaptar-se a la normativa mediambiental i fer front a la sequera

3 min
Pagesos francesos tallen l'autopista A20 a prop de Montauban, al sud de França.

París/Brussel·lesLes protestes dels agricultors francesos s'han multiplicat per tot l'Hexàgon en els últims dies, amb desenes d'autopistes i carreteres afectades. La mobilització, inèdita en els últims anys, ha agafat una amplitud que preocupa l'Elisi, que tem que l'onada de protestes per la difícil situació que viu el sector –a França i molts altres països europeus– acabi com la crisi de les armilles grogues, paralitzant el país. Fins ara les manifestacions han provocat problemes puntuals a les carreteres afectades, però el sector amenaça amb amplificar les protestes si no obtenen respostes per part de l'Elisi. "Si en 10 dies el govern no ens dona respostes clares i precises [...], bloquejarem tota la regió de París", advertia aquest dimecres el líder sindicalista agrari Cyrille Milard a France Bleu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les reivindicacions dels agricultors i ramaders són múltiples: demanen un augment dels preus d'origen, mesures per fer front a la sequera, ajudes al carburant i una simplificació de la burocràcia. Però sobretot, es queixen d'una transició ecològica pactada a Brussel·les amb múltiples normes mediambientals sense comptar amb prou ajudes econòmiques per acompanyar el sector.

"Hem d'admetre que la transició ecològica té un cost. I la pregunta és senzilla: qui ho pagarà?", es qüestiona el president del primer sindicat agrícola de França (FNSEA), Arnaud Rousseau, en una entrevista al setmanari Le Point. "La paperassa administrativa, els controls, les normatives... Tot això és insostenible”, assegura. Les protestes han esclatat perquè els grangers francesos estan al límit, amb costos cada vegada més elevats i normatives cada vegada més estrictes.

Proteta d'agricultors francesos a Plouisy, a la Bretanya, aquest dimecres.

Resposta del govern

El govern francès està estudiant la resposta a la crisi i s'espera que a finals de setmana posi sobre la taula algunes mesures per ajudar el sector i apagar les protestes. La mobilització dels agricultors i ramaders arriba en un moment políticament sensible, quan falten menys de cinc mesos per a les eleccions europees. El president, Emmanuel Macron, i el seu govern estan analitzant amb molt de compte la situació per evitar que l'extrema dreta n'acabi traient rèdit polític i es confirmin els resultats electorals que apunten a una victòria de l'extrema dreta de Marine Le Pen a les europees.

"Efectivament, hi ha una urgència a donar una resposta als agricultors, però compte que aquesta urgència no sigui conseqüència de la pressió mediàtica", advertia aquest dimecres la portaveu del govern, Prisca Thevenot, per demanar temps pel seu executiu per elaborar una proposta pel sector. El nou primer ministre, Gabriel Attal, ha anunciat que aquesta setmana "anirà sobre el terreny" per calmar els ànims dels agricultors. Dilluns ja va rebre els seus líders a París, però la reunió no va servir per aturar la mobilització.

Les protestes han estat fins ara relativament tranquil·les, si bé aquest dimecres a la tarda els manifestants han provocat un incendi amb pneumàtics i purins davant la prefectura d'Agen, un municipi de la regió de Nova Aquitània. L'altre incident es va produir dimarts a Arieja, a Occitània, quan un vehicle va atropellar un grup de manifestants que estava darrere d'una barricada. Una grangera i la seva filla de 14 anys van morir, mentre que el pare de l'adolescent va quedar greument ferit. Les primeres investigacions apunten que es tracta d'un accident fortuït.

Manifestació a Brussel·les

El sector a França es mobilitza coincidint amb protestes similars a altres països europeus. Precisament, aquest dimecres un centenar d’agricultors francesos, irlandesos, belgues i neerlandesos s’han manifestat davant del Parlament Europeu, a Brussel·les, per protestar contra la sobreregulació que a parer seu pateixen per part de les institucions europees i la desprotecció legal que senten com a sector. “La indignació dels agricultors i ramaders només es pot rebaixar amb reformes estructurals i duradores del sistema agrari”, ha avisat Kjartan Poulsen, presidenta d’una de les associacions organitzadores de la protesta. European Milk Board.

A la manifestació, en la qual s’han vist un parell de tractors i vaques de cartó penjades, s’hi han sumat diferents treballadors i europarlamentaris de partits d’extrema dreta, com Jorge Buxadé o la neboda de Marine Le Pen, Marion Maréchal, que serà cap de llista del partit de l’ultradretà Eric Zemmour. De fet, la dreta i l’extrema dreta europea fa temps que miren de capitalitzar electoralment la indignació del món agricultor contra Brussel·les i ho han convertit en un dels seus principals cavalls de batalla.

stats