Internacional Europa 05/10/2022

Putin s'annexiona també la central nuclear de Zaporíjia

El president rus "corregeix" l'odre de mobilització per exhimir alguns estudiants més

2 min
La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna

BarcelonaEl president rus Vladímir Putin ha signat un decret que ordena transferir a Rússia la propietat de la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Ucraïna i d'Europa. "El govern vetllarà perquè les instal·lacions nuclears de la central siguin acceptades com a propietat federal", diu el decret, que s'ha publicat coincidint amb la visita a les instal·lacions del cap de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, Rafael Grossi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Grossi ha alertat que la situació de la planta és "fràgil", perquè el subministrament extern d'energia continua sent "molt precari" a causa de la proximitat dels combats. "Ara mateix hi ha electricitat exterior, però és fràgil perquè només hi ha una línia abastint la planta". Aquesta línia és crítica per mantenir operatius els mecanismes de seguretat de la central. La planta va ser presa per tropes russes a l'inici de la invasió i continua operada per personal ucraïnès.

Putin promociona Kadírov

Paral·lelament, Putin ha ascendit a la categoria de coronel general el seu home fort a Txetxènia, Ramzan Kadírov, que ha dit al seu canal de Telegram que el president rus l'hi ha comunicat personalment i l'ha felicitat. El grau de coronel general és el tercer rang de comandament més alt de la jerarquia militar russa, després dels de general de l'exèrcit i mariscal de camp. El líder txetxè ja era tres vegades general abans d'aquesta promoció: de les forces militars de l'interior, la policia i la guàrdia nacional de Txetxènia.

Kadírov ha estat molt actiu des de l'inici de l'ofensiva russa a Ucraïna. Les unitats txetxenes, incloent-hi la seva temuda milícia personal, la kadirovtsi, lluiten al costat de les forces regulars russes. Dilluns va anunciar la seva intenció d'enviar tres dels seus fills adolescents a lluitar i va demanar l'ús d'"armes nuclears de baixa potència" per fer front a les dificultats de les tropes russes. Kadírov havia criticat amb duresa el coronel general rus, Alexandre Lapin, responsable de l'ofensiva russa a Liman, una localitat recentment presa per les forces ucraïneses.

Alhora, en un discurs televisat en què s'ha adreçat a mestres i professors, amb motiu del dia internacional del docent, Putin ha anunciat algunes "correccions" en l'ordre de mobilització de reservistes que va promulgar el 21 de setembre: ha concretat que estudiants de les universitats privades i de postgrau podran alliberar-se d'anar a fer la guerra a Ucraïna.

stats