Internacional Europa 26/09/2022

Les reaccions a la victòria de Meloni: prudència a la UE i eufòria entre l'extrema dreta

La Comissió Europea espera una "cooperació constructiva" amb el futur govern italià

3 min
La líder de Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni, durant la nit electoral.

BarcelonaLa contundent victòria de Giorgia Meloni, líder del partit postfeixista Germans d'Itàlia, a les eleccions italianes d'aquest diumenge, ha provocat reaccions dispars a Europa: ha desfermat l'eufòria entre les formacions afins a la ultradreta, mentre que les institucions europees han optat per la prudència a què obliga un resultat obtingut democràticament, però que posa en alerta els principals líders del continent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, no s'ha pronunciat, però sí que ho ha fet el seu portaveu, Eric Mamer, que ha assegurat que la institució sempre treballa amb els governs que surten de les urnes i que "no farà una diferència en aquest cas", a més d'afirmar que espera una "cooperació constructiva" amb el futur govern italià. La setmana passada, Von der Leyen va avisar que la UE disposa d'"instruments" si Itàlia pren una "direcció difícil" com Hongria i Polònia, unes declaracions que es van interpretar com una referència a Germans d'Itàlia, tot i que no va citar-lo directament. El comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, ha afirmat que espera que el nou executiu respecti el pla de recuperació acordat entre les autoritats comunitàries i el govern de Mario Draghi. "El més important és avançar amb els compromisos que es van assumir", ha dit.

El president francès, Emmanuel Macron, és dels pocs líders europeus que han valorat els resultats de les eleccions italianes, tot i que sense mullar-se: "El poble italià ha pres una opció democràtica i sobirana. La respectem. Com a països veïns i amics, hem de continuar treballant junts", ha dit, a més de subratllar que la resposta als desafiaments actuals "ha de ser europea".

Per contra, el triomf de Meloni ha estat rebut amb eufòria per líders euroescèptics, com ara el primer ministre d'Hongria, l'ultranacionalista Viktor Orbán: "Bravo, Giorgia. Una victòria molt merescuda. Felicitats!", ha escrit a les xarxes socials, i ha acompanyat el text amb una fotografia en què apareixen tots dos junts. L'arribada al poder de Meloni pot donar suport internacional a Orbán en un moment en què s'ha distanciat de Polònia i altres socis de l'Europa Central per la seva posició pròxima a Moscou.

El Kremlin també ha reaccionat als resultats italians i ha confiat que el nou executiu tingui una posició constructiva amb Rússia: "Estem disposats a donar la benvinguda a qualsevol força política capaç de mirar més enllà del corrent majoritari, ple d'odi cap al nostre país, i mostrar objectivitat i una posició constructiva", ha assegurat el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov. La relació amb Rússia ha estat una qüestió central durant la campanya electoral. El líder de la Lliga, Matteo Salvini, que havia elogiat en el passat Vladímir Putin, ha qualificat en diverses ocasions d'ineficaces les sancions a Moscou.

Eufòria de la ultradreta

Els partits d'ultradreta europeus han manifestat la seva eufòria per una victòria que ha insuflat esperança al moviment. "Meloni ha ensenyat el camí cap a una Europa orgullosa, lliure i de nacions sobiranes. Milions d'europeus tenen les seves esperances posades en Itàlia", ha dit el líder de Vox, Santiago Abascal. Diversos membres del partit ultraespanyol s'han mostrat exultants, com ara la diputada Patricia Rueda, que ha començat la roda de premsa de cada dilluns a Madrid amb un "buongiorno". Tant ella com el portaveu de la formació i europarlamentari, Jorge Buxadé, han celebrat el triomf de Meloni i han considerat que és un "impuls polític" per al creixement de Vox a Espanya i la constatació que "el futur pertany als patriotes".

Des de França, la líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, ha aplaudit que "el poble italià hagi decidit agafar les regnes del seu destí escollint un govern patriòtic i sobiranista". La política, que a les eleccions franceses també va rebre un fort impuls a les urnes, ha aprofitat els resultats italians per llançar un atac directe a les institucions europees: "Bravo per haver resistit les amenaces de l'antidemocràtica i arrogant Unió Europea".

stats