Rússia organitza un altre simulacre democràtic a la Ucraïna ocupada

Putin i Erdogan es reuniran dilluns a Sotxi amb l'esperança de Turquia de revifar l'acord per a l'exportació de gra

ARA
3 min
Sales de recompte del referèndum rus a Donetsk.

BarcelonaNou simulacre de democràcia del Kremlin en els territoris ocupats d'Ucraïna. Les autoritats prorusses de regions parcialment sota control de les forces de Vladímir Putin han començat la celebració d'eleccions locals en algunes àrees del Donbass (Donetsk i Luhansk), de Zaporíjia i de Kherson. Juntament amb Crimea –annexionada il·legalment per Moscou el 2014– aquestes cinc zones suposen una cinquena part del territori del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les votacions a la Ucraïna ocupada havien de tenir lloc només el 10 de setembre, com a part de la jornada electoral programada a desenes de regions de Rússia, i en què els electors han de triar nous governadors, parlaments locals i consells municipals. Però les autoritats que recolza el Kremlin a Donetsk i Zaporíjia van obrir les urnes dijous, mentre que dissabte s'obriran els col·legis de Kherson i Luhansk. Fonts del govern ucraïnès sostenen que les eleccions són il·legals i que la voluntat de tirar-les endavant mostra per què és impossible mantenir converses de pau amb Moscou fins que Rússia no retiri totes les seves tropes del país.

Una agent electoral prorussa a l'aldea de Semenovka, a la regió de Zaporíjia, assistint una electora, aquest dijous.

Aquestes eleccions locals tenen lloc pràcticament un any després dels referèndums fraudulents que van organitzar les autoritats russes en els mateixos territoris (Donetsk, Luhansk, Zaporíjia i Kherson) la tardor passada, i que, segons Moscou, van donar una majoria aclaparadora a favor d'unir-se a Rússia, amb el 96% dels vots favorables a l'annexió, segons els resultats oficials divulgats per l'agència de notícies estatal russa RIA. Tres quartes parts dels països a l'Assemblea General de les Nacions Unides van condemnar l'"intent d'annexió il·legal" de Rússia d'aquestes quatre regions.

Votar sota la vigilància dels soldats

Pel que fa als candidats a governadors en les eleccions regionals, tots són homes fidels a Moscou, triats específicament pel Kremlin: a la pràctica, una barreja de polítics veterans prorussos i d'altres coneguts només localment. Com era d'esperar, no hi ha cap oposició real, fruit de la brutal repressió que les autoritats estan duent a terme contra qualsevol veu dissident.

La situació bèl·lica afegeix complexitat i poc menys que deslegitima els comicis. Durant la setmana que ve, els residents de les zones de primera línia que no puguin votar per problemes de seguretat als col·legis electorals prèviament establerts tindran l'opció d'emetre els seus sufragis als anomenats col·legis mòbils, en tot moment sota custòdia dels soldats russos.

Les imatges compartides per l'agència estatal de notícies russa Tass mostren l'anomenat procés de "votació de camp", on soldats uniformats i agents de policia observen els residents de Donetsk emetre el seu vot. "La votació anticipada s'està celebrant per protegir els nostres ciutadans, per evitar aglomeracions als col·legis", ha declarat a Tass Marina Guselnikova, membre de la comissió electoral de Donetsk. L'alcalde de la ciutat, el prorús Alexei Kulemzin, ha assegurat en declaracions a la mateixa agència que es desplegaran les tropes per "oferir seguretat als membres de les comissions electorals".

En teoria, al voltant de dos milions de persones de la regió de Donetsk han de votar per formar una cambra regional de 90 membres, així com per més de 500 membres dels consells locals. Tots els candidats pertanyen a cinc partits polítics aprovats pel Kremlin.

Els canvis legals aprovats pel president Vladímir Putin van permetre a la Comissió Electoral Central de Rússia convocar eleccions a les zones ocupades sota la llei marcial. El simulacre democràtic, que en cap cas no serà reconegut ni per Ucraïna per la comunitat internacional, són els últims esforços de Moscou per legitimar les administracions instal·lades pel Kremlin als territoris ocupats. Mentrestant, els combats continuen a molts punts de l'est d'Ucraïna.

El 10 de setembre, d'acord amb la informació de Tass, hi haurà eleccions a 81 regions russes, on s'obriran també 330 col·legis electorals "extraterritorials" per als refugiats de les regions ocupades d'Ucraïna.

L'acord del mar Negre

D'altra banda, aquest divendres el Kremlin ha confirmat que el president Putin i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, es trobaran personalment dilluns vinent al complex de l'estació turística de Sotxi, conegut perquè va acollir els Jocs Olímpics d'hivern del 2014. Damunt de la taula, sobretot, hi haurà la discussió sobre el pacte per permetre l'exportació de gra a través del mar Negre, després que Rússia abandonés el juliol passat l'acord que havia mantingut durant gairebé un any amb les Nacions Unides com a actor principal.

L'acord de cereals del mar Negre, ratificat també per Moscou, Kíiv i Ankara, va permetre reprendre les exportacions de cereals, interrompudes arran de la invasió, cosa que va provocar un augment mundial del preu dels aliments. Entre altres raons, el Kremlin va suspendre la seva participació per les restriccions que pesen sobre les exportacions dels seus cereals.

stats