Internacional Europa 29/03/2022

Scotland Yard confirma que Downing Street va violar les lleis covid i imposa vint multes pel Partygate

La investigació continua i no se sap encara si el primer ministre, Boris Johnson, és un dels sancionats

2 min
Boris Johnson a Downing Street

LondresL'escàndol del Partygate –les festes il·legals durant els períodes de confinament que van tenir lloc a Downing Street el 2020 i el 2021– ha tornat aquest dimarts a la vida dels britànics, tot i que la guerra d'Ucraïna i la crisi econòmica derivada eclipsa, de moment, qualsevol possible conseqüència política.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Scotland Yard, la policia metropolitana de Londres, ha confirmat que a l'oficina del primer ministre, Boris Johnson, i a la del Cabinet Office –l'òrgan de l'administració que dona suport a Downing Street, i que hi té una connexió física–, les lleis anticovid es van violar. La policia, doncs, ha contradit el relat de Boris Johnson als Comuns del 8 de desembre, un parell de setmanes després que apareguessin les primeres informacions de les festes. Tot i que en aquell moment ja començava a sentir-se assetjat pels titulars, les fotografies i els incontestables vídeos que emergien, el premier va assegurar: "Tot el que puc dir és que les regles s'han seguit, que no hi ha hagut festes i que no s'ha violat la llei".

Però aquest matí la policia ha informat que ha emès vint multes en relació amb els fets investigats, una decisió que implica que sí que es va violar la llei repetidament. Però les vint multes no indiquen necessàriament que hagin sigut sancionades vint persones. Pot ser que el trencament de la llei s'hagi comprovat vint vegades i que alguna de les persones implicades acabi rebent més d'una multa.

La policia també ha assegurat que la investigació sobre els escàndols continua. Per la seva banda, el portaveu del primer ministre ha garantit aquest migdia que, de moment, Johnson no ha sigut multat tot i que el mateix primer ministre va reconèixer, després que apareguessin proves materials, que va assistir a algunes celebracions. Scotland Yard ha confirmat que no revelarà el nom de les persones sancionades, però Downing Street ha dit que informarà en el seu moment si Johnson acaba sent multat.

Encara que alguna de les vint multes –d'entre 150 i 200 lliures– imposades avui per la policia tingui com a destinatari Johnson no hi haurà possibilitat de coneixement públic fins que no siguin processades per l'organisme corresponent, l'ACRO, l'oficina que certifica qualsevol incompliment de la llei, i aquesta les enviï a l'afectat. La policia, d'entrada, hi envia la multa i l'ACRO la trasllada a l'infractor per correu ordinari. En el termini de dos dies, doncs, s'hauria de saber si l'ocupant del número 10 de Downing Street ha rebut alguna notificació d'aquesta primera tongada. L'infractor té 28 dies per pagar, llevat que decideixi impugnar-la.

Seguint la frase atribuïda al premier Harold Wilson, segons la qual "una setmana en política és molt de temps", des que Scotland Yard va anunciar que investigaria les festes, el 25 de gener, més que una setmana ha passat una dècada. I si a finals de gener Johnson semblava del tot condemnat, i molts parlamentaris del Partit Conservador li exigien la dimissió, la guerra d'Ucraïna ha canviat el clima polític a Westminster. Per convenciment o necessitat, o per totes dues coses, Johnson ha fet del president ucraïnès Volodímir Zelenski, i de les seves contínues trucades telefòniques a Kíiv, el seu salvavides. I encara que en els pròxims dies o setmanes es tingui notícia d'una multa al premier, ara per ara resulta improbable que Johnson surti de Downing Street enmig d'una guerra de conseqüències incalculables.

stats