Sèrbia
Internacional Europa 27/08/2022

Sèrbia i Kosovo resolen la disputa sobre els documents d'identitat

L'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha felicitat els líders pel compromís assolit

ARA
2 min
El president de Kosovo, Albin Kurti, saluda l'alt representant de la UE, Josep Borrell

BarcelonaEls governs de Sèrbia i Kosovo han aconseguit, amb la mediació de la Unió Europea, un acord per desbloquejar la disputa sobre el reconeixement mutu dels seus documents d'identitat. Així ho ha anunciat a Twitter l'alt representant per a la policia exterior i de seguretat de la UE, Josep Borrell, que ha felicitat els líders de Sèrbia i Kosovo pel compromís assolit. D'aquesta manera, els kosovars que viatgin a Sèrbia podran entrar al país amb la seva documentació, sense papers addicionals, i els serbis que facin el camí invers, també.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb aquest acord, segons el responsable de la política exterior de la UE, els serbis de Kosovo, així com tots els altres ciutadans, podran viatjar lliurement entre Kosovo i Sèrbia fent servir els seus documents d'identitat. "La UE acaba de rebre garanties del primer ministre de Kosovo (Albin) Kurti en aquest sentit. Es tracta d'una solució europea. Felicitem els dos líders per la seva decisió i el seu lideratge", ha conclòs Borrell, en referència també al president serbi, Aleksandar Vucic.

A finals de juliol es van viure moments de màxima tensió a la zona fronterera entre els dos països davant la imminent entrada en vigor d'unes mesures de Pristina que pretenien deixar d'acceptar els documents d'identitat i les matrícules de cotxes de Sèrbia en territori kosovar. A causa de les pressions dels Estats Units i de la UE, Kosovo va accedir llavors a suspendre l'entrada en vigor de les mesures durant un mes, fins al 31 d'agost.

Tuit del cap de política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell.

El 18 d'agost hi va haver una reunió a Brussel·les per arribar a un acord, però va acabar en fracàs. El Servei d'Acció Exterior de la Unió Europea, a través del seu alt representant, Josep Borrell, i el seu enviat a la zona, l'eslovac, Miroslav Lajcak, hi ha intervingut per trobar una solució.

Sèrbia no reconeix la independència de Kosovo, declarada unilateralment el 2008. L'antiga província de Sèrbia està habitada per una majoria d'albanokosovars. Tanmateix, al nord de la regió es concentra una ètnia de majoria sèrbia.

stats