Internacional Europa 04/06/2023

El vídeo dels soldats ucraïnesos que anticipa la contraofensiva

El ministeri de Defensa d'Ucraïna publica un vídeo que demana silenci al voltant de l'operació de Kíiv per desencallar la guerra

ARA
2 min

BarcelonaUn soldat ucraïnès mira a càmera i, amb el dit, fa el gest del silenci. Psst. Apareix un altre soldat ucraïnès. Mira a càmera i, amb el dit, fa el gest del silenci. N'apareix un altre. I un altre. Fins a set. Tots demanen silenci amb el dit. De fons només se sent la guerra: ocells que canten entre el so d'explosions. I després, dos missatges: "Els plans estimen el silenci" i "No hi haurà cap anunci sobre l’inici".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així és el vídeo que aquest diumenge ha difós el ministeri de Defensa d'Ucraïna. Dura només trenta-cinc segons i, tot i que no ho diu de manera explícita, fa referència a l'esperada contraofensiva ucraïnesa. En concret, ve a dir que no hi haurà cap anunci oficial per donar per iniciada aquesta operació militar que vol desencallar la guerra i recuperar territoris ocupats pels russos. Opten, per tant, pel "silenci" com a part d'una estratègia per crear més neguit i incertesa entre les tropes de Vladímir Putin. "Els plans estimen el silenci", és a dir, cal discreció perquè els plans –en aquest cas, la contraofensiva– surtin bé. També és significatiu que, al final del vídeo, hi apareguin dos caces militars. Potser una referència de Kíiv als avions F-16 que tant demana a Occident.

La publicació del vídeo busca fer la guerra psicològica a Moscou, una motivació que diversos experts també han vist en altres operacions recents, com els atacs contra territori rus –dels quals Kíiv es desentén– o la incursió terrestre a la regió russa de Bélgorod. Alguns analistes, de fet, creuen que aquests moviments ja formen part –o si més no són un preludi– de la contraofensiva.

Kíiv, que ha intentat rebaixar expectatives, és conscient que se la juga. Un cop arribat tot l'armament occidental pactat durant els darrers mesos, l'operació militar ha de ser clau per desencallar una guerra enquistada. No aconseguir-ho seria un cop dur: per a les tropes de Zelenski i la població ucraïnesa, i també per als aliats occidentals que podrien perdre la paciència a l'hora de continuar enviant suport a Ucraïna.

stats