Internacional 13/05/2019

Els europeus demanen a Trump que freni l'escalada de tensió amb l'Iran

Els països de la UE signants del pacte nuclear temen que el conflicte acabi esclatant "per accident"

Júlia Manresa
3 min
El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, a Brussel·les

Brussel·lesEls líders de la Unió Europea temen el pitjor davant l'escalada de tensió entre els Estats Units i l'Iran. La política agressiva dels EUA està tibant la corda al màxim, mentre que la Unió Europea demana explícitament a l'administració de Donald Trump que eviti que la tensió creixi perquè, mentre continuï escalant, augmenten també les opcions que hi hagi un "conflicte per accident", com va dir ahir el ministre d'Exteriors britànic, Jeremy Hunt. Però una de les proves que la situació es complica és la visita exprés d'aquest dilluns del secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, a Brussel·les, on s'ha reunit amb la responsable de la política exterior europea, Federica Mogherini, i també amb els ministres del ram del Regne Unit, França i Alemanya, signants del pacte nuclear que penja d'un fil des que els Estat Units van abandonar-lo ara fa un any.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'únic que repetien ahir els líders europeus respecte a aquesta situació és la necessitat de salvar l'acord que des del 2015 impedia que l'Iran desenvolupés armes nuclears. I així ho van transmetre a Pompeo. La Unió Europea ha ratificat que l'Iran ha complert la seva part de l'acord a través de l'Agència d'Energia Atòmica i per això insisteix que cal mantenir-lo viu malgrat que Teheran va anunciar a principis d'aquest mes que es retirava de part de l'acord i donava un ultimàtum de 60 dies a la resta de firmants de l'acord (la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit) perquè desbloquegessin els canals per vendre petroli i les possibilitats de fer transaccions financeres provocats per les sancions dels Estats Units augmentessin. El president iranià, Hassan Rouhani, va titllar la política nord-americana de "guerra econòmica". I justament aquest dilluns la tensió al golf Pèrsic ha augmentat després que l'Aràbia Saudita hagi denunciat el "sabotatge" a quatre bucs petrolers i l'Iran hagi denunciat un "complot estranger" per desestabilitzar la zona.

Pompeo ha marxat de Brussel·les sense fer declaracions i Mogherini només va explicar que en la seva trobada amb el secretari d'Estat de Donald Trump va insistir-li que "l'actitud més responsable és evitar qualsevol escalada militar". "Convidem l'Iran a complir amb els seus compromisos i nosaltres farem el possible per intentar implementar l'acord nuclear", ha reiterat l'alta representant de la UE. La tensió és evident. La parada de Pompeo a Brussel·les tenia l'objectiu de discutir les "recents accions amenaçadores i declaracions" de l'Iran la setmana passada, en referència a l'ultimàtum de Rouhani, però a ningú se li escapa que les relacions entre Whashington i Brussel·les no són les més fluïdes des de l'arribada de Trump a la Casa Blanca. Al mateix temps, fonts citades per Reuters asseguren que l'Iran exigeix augmentar les exportacions de petroli per mantenir-se en el pacte nuclear.

El ministre d'Exteriors alemany, Heiko Maas, ho ha reconegut clarament després de reunir-se amb el cap de la diplomàcia nord-americana. Les dues parts tenen "punts de vista diferents sobre l'acord nuclear" encara que comparteixen l'objectiu d'evitar que l'Iran construeixi armes nuclears. El seu homòleg francès, Jean-Yves Le Drian, ha admès al mateix temps, però, que les polítiques d'augmentar les sancions impulsades per Washington no ajuden a evitar l'escalada. Per tot això, l'opció que ha impulsat la Unió Europea és la creació d'un mecanisme financer que té com a objectiu garantir que es poden continuar fent negocis amb l'Iran esquivant les sancions nord-americanes, com a prova que es vol salvar l'acord. Aquest mecanisme, impulsat pels països europeus signants de l'acord podria comptar també amb la participació d'Espanya, tal com ha anunciat el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell. Es tracta d'un mecanisme de suport a l'intercanvi comercial que permetria que les empreses comunitàries esquivin els problemes derivats de les sancions nord-americanes a Teheran.

stats