Turquia
Internacional 13/11/2022

Almenys 6 morts i 81 ferits en un atemptat amb bomba al centre d'Istanbul

Una dona s'ha immolat a l'avinguda d'Istiklal, un dels carrers comercials més concorreguts de la ciutat

ARA
3 min
Ambulancies a la zona propera on s'ha produït l'explosió d'Estambul

BarcelonaDesprés de gairebé sis anys sense patir atemptats, Istanbul ha tornat a ser víctima del terrorisme. Almenys sis persones han mort i 81 han quedat ferides de diversa consideració en un atac amb bomba en un dels carrers de vianants més concorreguts d'Istanbul, segons ha explicat el seu governador, Ali Yerlikaya. La deflagració s'ha produït al popular carrer d'Istiklal, la principal artèria comercial de la ciutat, i ha provocat una fugida massiva de vianants a la zona. El govern del president Recep Tayyip Erdogan ha imposat la censura de tots els mitjans, que estan obligats a no emetre imatges i a reproduir només les informacions oficials, com ha passat en altres atacs d'aquest tipus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Erdogan s'ha referit a l'atemptat com un "atac a traïció" i ha dit que els autors seran castigats. Cinc fiscals han estat assignats a la investigació, segons explica l'agència oficial de notícies Anadolu. El vicepresident turc Fuat Oktay ha revelat al vespre que ha estat una dona qui ha detonat la bomba: "Sigui qui sigui que està al darrere d'això, el trobarem si cal a l'altra punta del món", ha promès. Istanbul i altres ciutats turques han estat víctimes abans d'atemptats per part de l'Estat Islàmic o altres grups islamistes i també de grups independentistes kurds, però fins ara ningú ha reivindicat l'autoria de l'atemptat d'aquest diumenge.

L'explosió ha tingut lloc cap a un quart de tres de la tarda (hora catalana). A Istanbul era un quart de cinc i el centre de la ciutat bullia d'activitat, com la majoria de diumenges. Aquest carrer, l'equivalent en la capital econòmica turca a la Rambla de Barcelona, és molt concorregut tant pels veïns de la ciutat com per turistes. Les imatges mostren l'arribada massiva d'equips d'emergències, bombers i policia a l'avinguda comercial, que ha quedat tallada. També s'ha fet tancar els comerços de la zona.

Diversos vídeos a les xarxes socials de testimonis presencials mostren la gent aterrida, corrent per protegir-se en botigues o restaurants, després de la deflagració, que ha aixecat una gran bola de foc al centre del carrer, ple a vessar de gent en un dia de compres assolellat.

Un nen a la zona de l'atemptat a Istiklal.

La deflagració ha trencat els vidres de diversos edificis de la zona. La policia ha tancat el primer tram de l'avinguda fins a la cèntrica plaça de Taksim. Una càmera de seguretat de la zona ha captat el moment de l'explosió. Quan s'escampa el fum produït per la deflagració es veu un paisatge dantesc de cossos inerts a terra mentre els vianants, en estat de xoc, intenten fugir del lloc. Advertim de la duresa de les imatges.

També des de dins d'un edifici del lloc s'ha captat la terrorífica escena que ha deixat l'atemptat.

"Quan he sentit l'explosió m'he quedat petrificat, la gent s'ha quedat gelada, mirant-se els uns als altres. I després tots hem sortit corrent", ha explicat a Reuters Mehmed Akus, que treballa en un restaurant d'Istiklal. "Tota la meva família m'ha trucat per saber si estava bé", afegia.

Turquia havia patit entre el 2015 i el 2017 atemptats mortals reivindicats per l'Estat Islàmic i també per grups dissidents kurds. Un d'ells es va produir el 19 de març del 2016 també a Istiklal, amb cinc morts i 36 ferits, i la policia el va atribuir al Daeix. El gener d'aquell any un home es va immolar al districte de Sultanahmet, també al centre, i va deixar 13 morts, i al juny homes armats amb fusells automàtics i cinturons explosius van atacar l'entrada de l'aeroport internacional Atatürk i van matar 45 persones i en van ferir més de 230.

Context preelectoral

Turquia celebrarà eleccions presidencials el 18 de juliol del 2023 i Erdogan pot presentar-se a la reelecció. En declaracions al diari britànic The Guardian, Soner Cagaptay, del Washington Institute for Near East Policy, adverteix de l'impacte que pot tenir l'atac d'avui en les eleccions. "Encara no sabem qui hi ha al darrere, però el fet que es tracti del primer atemptat en sis anys ens porta els records terribles del 2015 i el 2016, quan hi va haver centenars de morts a tot el país. Allò va portar un gir a la dreta de l'electorat i crec que ara es pot produir el mateix efecte, que qui es presenti com un candidat per la seguretat contra el terrorisme pot consolidar la seva base".

stats