Internacional 10/05/2019

Chelsea Manning, alliberada després de passar dos mesos presa per desacatament

L'exsoldat nord-americana es va negar a declarar sobre Wikileaks i Assange

Ara
1 min
L'exsoldat Chelsea Manning, en una imatge de l'1 d'octubre del 2018 a Londres

BarcelonaL'exsoldat Chelsea Manning ha estat alliberada, després de passar dos mesos a la presó per negar-se a declarar sobre la seva revelació de secrets militars i diplomàtics a Wikileaks, segons han informat els seus advocats.

Manning, que va passar set anys a la presó per les filtracions, ha estat empresonada 62 dies per desacatament al tribunal, que l'ha tornar a citar perquè comparegui davant d'un gran jurat dijous de la setmana vinent. L'exsoldat ja ha avisat que mantindrà el seu silenci, fet pel qual els jutges la podrien tornar a enviar a la presó. "Chelsea continuarà negant-se a contestar preguntes, i farà servir totes les defenses legals disponibles per demostrar al jutge que té motius justificats per a la seva negativa a donar testimoni" sobre Wikileaks o el seu fundador, Julian Assange, han dit els seus advocats.

El periodista australià va ser detingut a Londres l'11 d'abril, poc després que l'actual president equatorià, Lenin Moreno, posés fi a l'asil diplomàtic que li va concedir aquest país durant gairebé set anys.

Manning va ser condemnada a 35 anys de presó per les revelacions a Wikileaks, però la sentència va ser commutada el 2017 pel llavors president, Barack Obama.

Mentre era analista d'intel·ligència militar, Manning va filtrar el 2010 al portal Wikileaks més de 700.000 documents classificats sobre les guerres de l'Iraq i l'Afganistan i cables del departament d'Estat, tot un revés per a la diplomàcia.

stats