La fàbrica de cervesa artesana que ara fa còctels Molotov contra els tancs russos

El govern ha demanat a la població que fabriqui aquests artefactes per llançar-los des de les finestres

3 min
Cerveseria de Lviv

Lviv (Ucraïna)En el quart dia de l'ofensiva russa sobre Ucraïna, la gent s'esforça per mantenir alta la moral. Homes –i també algunes dones– fan cua per allistar-se com a voluntaris a la Defensa Territorial o per enrolar-se a l'exèrcit. I n'hi ha que busquen altres formes de participar en la lluita per frenar l'invasor: un petit productor de cervesa artesana de Lviv, la capital de la Ucraïna Occidental, ha decidit transformar la seva empresa en una fàbrica de còctels Molotov. "Va ser idea dels treballadors, i no m'ho van haver de dir dues vegades: no podíem seguir fabricant cervesa en aquesta situació i vam decidir que el més útil que podíem fer era unir-nos així a la resistència", explica Iuri Zastni, copropietari de Pravda (que en ucraïnès, com en rus, significa veritat). L'empresa compta amb 25 treballadors, homes i dones, que ara manipulen els explosius casolans. "Tenim experiència en embotellar, però ens hem hagut d'adaptar: tot ha de ser molt net i segur per evitar cremades", remarca l'home, de 50 anys. Tenen tres bars al centre de la ciutat; són moderns, amb parets altes plenes d'ampolles de cervesa ordenades pel color, el gust i el grau. N'hi ha de tota mena.

Zastni diu que tenen ajuda de fora: "Carlsberg [el fabricant danès de cervesa] ens regala les ampolles". Davant la nostra sorpresa, matisa: "Bé, ens han dit que ens donaran gratis totes les que vulguem, s'ha de llegir entre línies".

La fàbrica està a tres quilòmetres de la ciutat i l'empresari no té impediments en donar l'adreça als periodistes. No sembla gaire bona idea en un país atacat per terra, mar i aire. "No em fa por: els russos saben que s'estan fabricant còctels Molotov en gairebé totes les cases, no som els únics", diu l'empresari. I és que divendres el ministeri de Defensa, que ha repartit 25.000 fusells Kalàixnikov entre els civils que defensen Kíev, va demanar a la població que fabriqués les ampolles incendiàries casolanes per aturar l'avenç dels tancs russos. La consigna és llançar-les des de les finestres de les cases.

Podria semblar il·lús pretendre enfrontar-se a un tanc d'última generació amb una ampolla de vidre omplerta amb gasolina i oli de motor, i un tros de tela per fer de metxa. Però és en un context de guerra urbana. Aquests dies les xarxes van plenes de vídeos de tancs en flames encallats a les barricades dels carrers de Kíev. Les ampolles viatgen des de Lviv fins a Kíev i són repartides entre els membres de la defensa territorial, que mobilitza els voluntaris.

Tancs a Kíev

Encara que els còctels Molotov es van inventar a la Guerra Civil espanyola, el nom es deu a la resistència de la població finlandesa contra l'URSS el 1939, que va batejar els artefactes per enfrontar-se als tancs russos amb el nom de l'aleshores comissari d'Afers Exteriors, Viatxeslav Molotov. Però la història no es va acabar aquí, com recorda l'amo de la cerveseria: "També els vam fer servir al primer Maidan i al segon", diu en referència a les protestes del 2004 i el 2014.

"Llançar-los no és fàcil, perquè et pots cremar, però tampoc és tan complicat i els ucraïnesos n'hem après". La cerveseria ha publicat un missatge a les xarxes socials per agrair els suggeriments rebuts per trobar la millor fórmula per fer els artefactes: "No som un gran fabricant, però som molt professionals i fem recerca, i no només en teoria, molts de nosaltres vam estar a les sagnants protestes del 2014, en què vam derrocar un govern que ara s'amaga a Rússia [el de Víktor Ianukóvitx]. La pràctica ajuda!".

Ampolles de la cervesa anti-Putin, a la ciutat ucraïnesa de Lviv.

Cervesa anti-Putin

No és el primer cop en aquest negoci que la cervesa i la política es barregen. A l'aparador exhibeixen aquests dies una cervesa que van crear fa 8 anys i que es diu Putin Huilo, que significa literalment (encara que soni barroer) Putin cap de polla. L'expressió es va originar als camps de futbol entre els ultres del Metalist de Khàrkiv, la ciutat de l'est del país de majoria russòfona. A l'etiqueta de l'ampolla hi ha Putin assegut en un tron amb l'aleshores primer ministre Dmitri Medvédev a la falda, envoltat de pous de petroli i soldats sense identificar.

stats