Colòmbia
Internacional 02/04/2012

Les FARC alliberaran els últims ostatges polítics

El Comitè Internacional de la Creu Roja és l'organisme que coordinarà la missió per recollir els sis policies i els quatre soldats. L'operació es durà a terme en dues etapes, una dilluns i l'altra dimecres

Agències
1 min

VillavicencioLa missió per recollir els últims ostatges que les FARC alliberarà aquest dilluns ja ha començat. La principal guerrilla del país ha promès, en un gest de pau, alliberar els sis policies i els quatre soldats que han estat almenys 12 anys en captivitat en mans dels rebels.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dos avions de l'exèrcit brasiler s'han posat a disposició del Comitè Internacional de la Creu Roja –encarregada de coordinar l'operació– i del col·lectiu civil Colombians per la Pau per recollir els ostatges. El mal temps ha retardat la missió que, finalment, s'ha posat en marxa a les 10.30 del matí (les 17.30 a Catalunya).

"L'important és que ja comença la primera alliberació", ha expressat l'exsenadora Piedad Córdoba, que acompanyarà la missió humanitària. "No s'ha de tenir por, perquè serà un èxit", ha afegit.

La recuperació dels alliberats es durà a terme en dues etapes, una dilluns i l'altra dimecres, en una regió on l'exèrcit colombià s'ha compromès a suspendre les seves operacions militars. Quan els ostatges siguin entregats, seran traslladats immediatament a Villavicencio, capital del departament del Meta, per ser sotmesos a exàmens mèdics.

Els familiars dels ostatges ja es van reunir diumenge a Villavicencio per esperar l'arribada dels policies i els soldats.

Deu anys després del fracàs de les negociacions amb el govern, l'alliberament dels membres de la policia podria ser un punt d'inflexió per a les FARC, que s'han considerat sempre com un mitjà d'intercanvi de guerrillers presos.

Fundada el 1964 per protegir els petits agricultors, les FARC encara compten amb 9.000 guerrillers. El grup rebel també s'ha compromès a renunciar als segrestos a canvi de rescats, una pràctica que proporciona una part del seu finançament.

stats