Temporal 'Elliot' als EUA
Internacional 28/12/2022

Més de 60 morts pel fort temporal de fred i neu als Estats Units

El caos aeri continua amb milers de cancel·lacions de vols després de la tempesta

ARA
2 min
Un home intenta desenterrar de sota la neu el seu cotxe a Buffalo,  a l'estat de Nova York (Estats Units)

BarcelonaMés de 60 persones han mort aquests últims dies als Estats Units per causes relacionades amb la borrasca Elliot, que ha afectat gran part del país amb fortes nevades, baixes temperatures i vents huracanats. El macrotemporal també ha deixat milers de persones atrapades a casa seva, moltes d'elles sense llum, així com també persones encallades a les carretes i als aeroports, on s'han cancel·lat nombrosos vols. La dada més tràgica, però, és la de les víctimes mortals. Més de la meitat (31) han mort a Nova York, estat on el president dels Estats Units, Joe Biden, va aprovar aquest dimarts la declaració d'emergència per facilitar l'ajuda federal per pal·liar els efectes de la tempesta i atendre els afectats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El temporal, qualificat com a "únic en una generació" per part del servei meteorològic nacional (NWS), ha tingut un abast gairebé sense precedents: s'ha estès des dels Grans Llacs, a prop del Canadà, fins al Rio Grande, al llarg de la frontera amb Mèxic. Més de 200 milions de nord-americans -al voltant del 60% de la població dels Estats Units- han rebut algun tipus d'avís o advertiment orelacionat amb el clima hivernal. Les víctimes mortals han mort en accidents a les carreteres, intentant treure neu de davant de casa o per mala combustió de les estufes.

La tempesta ha començat a amainar aquest dimarts, amb pujades de temperatura a l'est i el sud dels EUA, tot i que un altre front fred ha arribat a la costa oest amb neu i pluges. Tot plegat fa que es mantingui el caos aeri a pocs dies de Cap d'Any, amb prop de 6.000 cancel·lacions de vols amb origen o destí als Estats Units entre dimarts i aquest dimecres, segons el portal Flight Aware, i més de 2.300 previstes per aquest dijous. El caos aeri va començar el dia 22 amb l'arribada de la tempesta, que va provocar la cancel·lació del 20% d'operacions en vigílies de la nit de Nadal, quan milers de persones esperaven reunir-se amb les seves famílies.

stats