Internacional 06/05/2019

França ordena l'expulsió d'una espanyola embarassada que es manifestava amb els 'armilles grogues'

La policia l'acusa de portar una arma improvisada perquè duia un escut per protegir-se el ventre

Ara
2 min
La policia actuant en les manifestacions del 1 de maig a París.

BarcelonaLa policia de la prefectura de París ha ordenat l'expulsió d'una espanyola que portava 17 anys vivint a França acusada de portar un arma improvisada durant les manifestacions de l'1 de Maig, en què participaven diversos sindicats i els 'armilles grogues'. La Camèlia, de 34 anys i embarassada, va ser detinguda per portar una careta antigas i un escut per protegir el seu ventre on es podia llegir la proclama "soc una utopista pacifista". La seva advocada ha recorregut l'ordre d'expulsió i un jutge haurà de decidir sobre el seu destí en els pròxims tres mesos.

L'ordre d'expulsió indica que la Camèlia és "una càrrega excessiva per a l'estat francès i una amenaça per a l'ordre públic", segons indica la seva advocada. La directiva de la Unió Europea sobre el dret de lliure circulació preveu la possibilitat de justificar l'expulsió d'un nacional europeu si es una càrrega pel sistema social del país amfitrió. També es pot expulsar un ciutadà europeu si representa una amenaça per a l'ordre públic, però segons la directiva ha de ser sota uns criteris de "proporcionalitat" i valorant el grau d'integració del subjecte en la societat que l'acull.

Integrada a França

La Camèlia té un contracte indefinit des del 2017 i porta treballant a França des que hi va arribar. També va cursar els seus estudis al país. En aquest sentit, no es pot afirmar que sigui una càrrega per a l'estat, ja que no depèn de cap ajuda pública, segons la seva advocada. D'altra banda, té una parella francesa i en pocs mesos tindrà un fill que també serà de nacionalitat francesa, de manera que el seu grau d'integració és alt. Per aquests motius les xarxes socials i molts mitjans francesos han qüestionat l'ordre d'expulsió i inclús l'han arribat a qualificar d'"il·legal".

"Aquesta mesura és completament il·legal i contrària al dret de la Unió Europea", diu Serge Slama, professor de dret públic a la Universitat de Grenoble-Alpes, al diari 'Liberation'. L'expert creu que "l'expulsió d'un nacional europeu està plantejada per a esdeveniments molt seriosos", i el cas de la Camèlia no ho sembla.

stats