Un jutge ordena a Marine Le Pen a fer-se un test psiquiàtric

Es tracta d'un procediment automàtic en les causes per difusió d'imatges violentes

Marine Le Pen no donava crèdit aquest dijous que un jutjat de Nanterre hagués ordenat que se sotmeti a un test psiquiàtric. "Al·lucinant", ha escrit en el seu compte de Twitter amb una fotografia de la petició judicial, i acabava dient: "Aquest règim realment està començant a fer por". La líder de l'ultradreta francesa, que va estar a tocar de la presidència a les eleccions que finalment es va endur Emmanuel Macron, no passa per la millor època, i aquest 2018 s'està dibuixant com el seu particular 'annus horribilis' després d'uns anys en què tant ella com el seu Front Nacional apuntessin grans expectatives electorals.

El jutjat en qüestió vol saber si  Le Pen pateix alguna malaltia mental que hagués pogut afectar-la a l'hora de decidir publicar uns missatges a la xarxa amb les imatges de brutalitats comeses per l'Estat Islàmic, en què mostraven un soldat sirià aixafat viu per un tanc, un pilot jordà cremat viu en una gàbia i la foto d'un periodista nord-americà decapitat. En definitiva, vol saber si l'estat mental de l'actual eurodiputada pot ser un atenuant en la causa que té pendent per la difusió d'aquestes fotografies, l'any 2015, i que podria costar-li una condemna màxima de tres anys.

"Pensava  que ho havia vist tot: però no! Per haver denunciat els horrors de #Daesh en tuits, la justícia m'està enviant a una avaluació psiquiàtrica. Fins on arribaran?", es lamenta la política, que després s'ha preguntat com el jutge pensa obligar-la a passar el test sense el seu consentiment, tot i que no ha aclarit si pensa recórrer la prova.

Le Pen, que des de l'impacte de la crisi econòmica i financera ha anat fent forat electoral amb un discurs antiimmigració, vinculant estrangers de països en desenvolupament amb violència i terrorisme, sosté que el seu Agrupament Nacional, la reconversió del Front Nacional que va fundar el seu pare, és víctima d'una persecució judicial per fer-la fora de l'escena política, ja que és una molèstia per a l'establishment. La llei, però, estableix l'obligatorietat de passar proves psiquiàtriques a tots els inculpats de difondre imatges violentes.

No obstant això, des de les antípodes ideològiques de l'ultradreta, Jean-Luc Mélenchon, líder del moviment de la França Insubmisa, ha fet costat a Le Pen a l'hora de rebutjar el procediment d'avaluar-la mentalment perquè ha dit que amb mètodes com aquest "no es farà recular l'extrema dreta". En qualsevol cas, Mélenchon considera que Le Pen "és políticament dels seus actes polítics". 

La petició de la prova mental s'afegeix als problemes que Le Pen té amb el finançament del seu partit i que l'han obligat a tancar un terç de les seus socials a França i acomiadar un centenar dels seus treballadors. A banda, la diputada té obertes altres causes judicials per corrupció.

Tot i així, el vell Front Nacional confia que en les eleccions europees del pròxim mes de maig siguin el seu gran trampolí, aprofitant la força dels discursos contra la porta oberta a la migració i la por als nouvinguts que recorre els països europeus, fins al punt que tant dreta com esquerra convencional han virat cap a aquests postulats, temerosos de perdre part de l'electorat.