Internacional 09/01/2014

La justícia francesa prohibeix el polèmic espectacle de Dieudonné a Nantes

Un tribunal de primera instància havia aixecat la prohibició aquest dijous, però el Consell d'Estat ha anul·lat la decisió

Efe
2 min
El còmic francès Dieudonné./ EFE

ParísLa batalla judicial entre el polèmic còmic francès Dieudonné i el ministre de l'Interior, Manuel Valls, s'ha decantat finalment a favor del govern, que vol prohibir les actuacions de Dieudonné pel seu contingut antisemita. El Tribunal Administratiu de Nantes havia aixecat aquest dijous la prohibició de l'espectacle d'aquesta nit imposada per la delegació del govern, però el ministeri ha apel·lat la decisió al Consell d'Estat i l'alt tribunal ha anul·lat l'aixecament i ha prohibit definitivament l'espectacle.

El Consell d'Estat considera que el tribunal de primera instància havia comès "un error manifest d'apreciació" en considerar que l'espectacle de l'humorista, condemnat set vegades per actes racistes, no suposa un problema d'ordre públic. "Cal serenitat i perseverança contra la mecànica de l'odi", ha assenyalat Valls.

El ministre va enviar una circular als delegats del govern francès perquè impedissin la gira del còmic d'origen camerunès, que havia de començar aquesta nit al teatre Zenith de Nantes, que havia venut el 90% de les 6.300 entrades. La disputa es traslladarà ara als tribunals d'Orleans i Tours, on els advocats de Dieudonné també han presentat recurs contra les prohibicions.

Llibertat d'expressió o dignitat de les persones

El lletrat de l'humorista basa l'argumentació per apel·lar a la decisió de vetar les funcions en l'"atemptat flagrant a la llibertat d'expressió" que suposen, per tractar-se d'una "censura" prèvia.

Valls considera que com que es tracta d'una persona condemnada en reiterades ocasions, la prohibició es justifica pels seus atacs a la "dignitat de les persones" i que aquesta preval sobre el dret a la llibertat d'expressió.

Segons un sondeig recent, el 52 per cent dels francesos es manifesta a favor de prohibir els espectacles, però la majoria considera que no és una mesura eficaç per lluitar contra l'antisemitisme.

stats