Estats Units
Internacional 30/11/2022

El fundador d'un grup d'extrema dreta, culpable de sedició als EUA per l'assalt al Capitoli

Aquest delicte està penat amb vint anys de presó als Estats Units

ARA
2 min
Diversos grups de simpatitzants de Trump van irrompre al Capitoli dels Estats Units el passat 6 de gener

Un jurat federal dels Estats Units ha declarat culpable de sedició al fundador del grup d'extrema dreta Oath Keepers (guardians del jurament), Stewart Rhodes, pel rol clau que va tenir perquè centenars de persones assaltessin el Capitoli el 6 de gener del 2021. En l’incident van morir cinc persones i 140 agents van resultar ferits. El jurat considera demostrat que Rhodes va organitzar tota una trama per impedir per la força que el Congrés certifiqués la victòria de Joe Biden a les eleccions presidencials de 2020. El delicte de sedició està penat als Estats Units amb vint anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així mateix, els dotze membres del jurat han trobat culpable del mateix càrrec Kelly Meggs, un altre membre de Oath Keepers, mentre que ha absolt els altres tres integrants que també eren jutjats: Kenneth Harrelson, Jessica Watkins i Thomas Caldwell.

El judici, que va començar el passat 3 d’octubre a Washington, ha posat de manifest que els cinc membres d'Oath Keepers van tenir un paper clau aquell 6 de gener en l’intent d’aturar per la força la ratificació al Congrés de la victòria electoral de Joe Biden a eleccions presidencials del 2020, en què el demòcrata va prendre la presidència al republicà Donald Trump. Al judici han declarat un total de cinquanta testimonis.

Durant l'assalt, Rhodes va estar tota l’estona fora de l'edifici supervisant l'operació. En canvi, Meggs va liderar un grup de 14 persones que sí que hi van entrar. Un cop a dins, es van subdividir en dos subgrups de set. Un es va dirigir al Senat, i l’altre a la Cambra de Representants. A més, la Fiscalia els ha acusat d'haver guardat armes, munició i granades de mà en un hotel proper a la capital nord-americana amb l'objectiu d'impedir diversos congressistes certificar les eleccions.

Per la seva banda, la defensa de Rhodes ha intentat convèncer al jurat que els grups armats d'Oath Keepers que estaven preparats en hotels als afores de Washington no pretenien impedir la ratificació de Biden com a president, sinó "reaccionar" en cas que Trump els hagués demanat intervenir. Segons aquesta organització d’ultra dreta, l’expresident republicà podia haver-los sol·licitat actuar en virtut d’una norma de 1807 que permet al comandant en cap de les forces armades demanar a grups paramilitars ciutadans fer complir la llei. L’objectiu hauria estat, ha argumentat aquest grup d’ultra dreta, protegir personaltats “d'alt nivell” que van participar a la manifestació a favor Trump davant del Capitoli aquell dia.

Malgrat això, l'acusació ha considerat que els integrants del grup tenien previst fer servir la força per impedir la confirmació de Biden com a president, independentment que Trump els hagués demanat o no.

Rhodes va fundar Oath Keepers l’any 2009. Es tracta d’una mena de milícia ciutadana, formada bàsicament per militars nord-americans retirats i agents en actiu de les forces de seguretat. Els seus membres participen sovint fortament armats a manifestacions o actes polítics.

 

 

stats