Internacional 27/07/2017

Gairebé un centenar de ferits a l'Esplanada de les Mesquites per nous disturbis

La policia israeliana carrega contra els fidels musulmans perquè han llançat pedres

Ara
2 min
Fidels corren davant de la càrrega de la policia a l'Esplanada de les Mesquites. MUAMMAR AWAD / REUTERS

BarcelonaAlmenys 96 persones han resultat ferides en nous disturbis que han tingut lloc a l'Esplanada de les Mesquites entre palestins i forces de seguretat israelianes. Els incidents han ocorregut quan milers de musulmans han anat a resar al lloc sagrat, després que Israel retirés els detectors de metalls.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Mitja Lluna Vermella ha informat que desenes de persones han sigut ateses prop de l'anomenada Porta dels Lleons -des de la qual s'accedeix a l'Esplanada-, i també dins del mateix recinte, on les forces de seguretat s'han desplegat i han dut a terme diverses càrregues amb material antidisturbis.

La policia israeliana ha justificat l'actuació dient que els congregats dins del recinte religiós i els seus voltants havien llançat pedres contra els agents i n'havien ferit alguns. I que també havien atacat el Mur de les Lamentacions, que és el principal lloc de culte jueu, i es troba a tocar de l'Esplanada.

"La policia ha desallotjat la zona per evitar ferits", informa el portaveu policial Micky Rosenfeld, que assegura que "la situació està sota control".

Un altre portaveu de les forces de seguretat, Luba Samri, argumenta que els fidels han hissat banderes palestines al capdamunt de la mesquita d'Al-Aqsa, dins del recinte sagrat, cosa que no està permesa. La policia les ha retirat.

Les autoritats islàmiques han fet una crida perquè els fidels vagin a resar a l'Esplanada després d'11 dies de no fer-ho com a senyal de protesta per la instal·lació de detectors de metalls per part d'Israel als punts d'entrada a la mesquita d'Al-Aqsa. Israel va resoldre instal·lar aquestes mesures especials de seguretat després que dos policies israelians fossin assassinats el 14 de juliol. La decisió va provocar els conflictes més sagnants entre israelians i palestins dels últims anys.

Dimarts el gabinet del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va acordar retirar els detectors. En concret, l'executiu va informar en un comunicat que havia decidit reemplaçar els detectors de metalls amb sistemes de "control intel·ligent" per recomanació dels organismes de seguretat. Malgrat això, els incidents continuen.

stats