CIMERA ENERGÈTICA
Internacional 11/10/2016

El gas recondueix la relació entre Putin i Erdogan

Turquia guanya pes com a distribuïdor energètic amb el nou gasoducte pactat amb Rússia

Lara Villalón
3 min
Imatge cedida pel govern de Veneçuela amb Putin, Erdogan i Maduro, ahir al Congrés Mundial d’Energia que es fa a Istanbul.

IstanbulTurquia i Rússia refan ponts a l’escalf de l’energia. Ahir a Istanbul, coincidint amb una cimera mundial d’energia, el president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, van aprofitar la trobada per perfilar detalls de l’acord TurkStream, que permetrà crear un nou gasoducte que arribi al sud d’Europa a través de territori turc. Aquest nou pacte permet reforçar les relacions bilaterals entre els dos països, que s’havien afeblit per la guerra de Síria, on donen suport a bàndols diferents. S’hi afegeix la variable que Turquia és un punt estratègic en la distribució gasística i competeix amb Ucraïna, país enemistat amb Moscou.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El novembre passat Turquia va abatre un caça rus en el marc del conflicte sirià i les relacions diplomàtiques van quedar trencades, fet que va provocar que els intercanvis comercials entre els dos països disminuïssin un 43%. A principis d’estiu Erdogan va demanar disculpes públicament i a poc a poc les relacions entre els dos líders han tornat a la normalitat.

Amb el nou gasoducte, Turquia es converteix en un país clau per al transport energètic cap a la Unió Europea (UE), juntament amb Rússia i l’Azerbaidjan. El projecte TurkStream es va trencar el 2014, quan la UE es va oposar al pas per Bulgària del gasoducte, que ha de permetre millorar l’economia russa, afeblida per les sancions econòmiques europees per la incursió russa a Ucraïna. A més del projecte TurkSrteam, que creuarà el mar Negre, Rússia construirà la primera central nuclear en territori turc, a la ciutat d’Akkuyu. A més, Erdogan espera poder construir tres noves centrals, que proporcionin el 10% de l’energia del país. El president turc creu que l’acostament en tractats energètics pot ajudar a “eliminar conflictes” diplomàtics.

A Istanbul, Putin també va tenir un gest amb l’organització dels països productors de petroli, l’OPEP -de la qual no forma part-, en fer-los costat en l’aposta de congelar o fins i tot retallar la producció de cru i revertir la tendència baixista dels preus, que els últims anys han tocat els nivells més baixos des de la crisi del 1973.

Malgrat el bon ambient a Istanbul, les posicions de Turquia i Rússia en la guerra segueixen confrontades. Fa uns mesos Putin va acusar Erdogan de crims de guerra a Síria. En aquest nou intent d’Ankara de millorar les relacions amb Moscou, el president turc no ha criticat els atacs a Alep, que tenen el suport de Putin, i s’ha limitat a lamentar que els nens “miren a l’horitzó i només veuen bombes”. El govern d’Erdogan no va reaccionar a l’anunci que ahir va fer el ministre de defensa rus, Nikolai Pankov, de tenir “una base naval permanent a la ciutat siriana de Tartús”. Des d’aquest port les forces de Moscou guanyen un punt bàsic per al control del Mediterrani i per poder muntar un estratègic escut de defensa.

Erdogan ha destacat en diverses ocasions que Putin ha sigut un dels dirigents que li van mostrar més suport durant l’intent de cop d’estat del 15 de juliol. També ha declarat que està “completament convençut que el procés de normalització de les relacions turco-russes es mantindrà”, en un intent de mostrar una gran avinença ara que les relacions entre Turquia i la Unió Europea i els Estats Units no estan en el seu millor moment.

stats