Internacional 16/06/2014

Rússia talla el gas a Ucraïna

Gazprom ha anunciat la posada en marxa d'un sistema de pagament per avançat. El consorci reclama a Kíev un deute de 1.950 milions de dòlars

Efe
1 min

MoscouEl consorci de gas rus Gazprom ha anunciat aquest dilluns el pas a un sistema de pagament per avançat del subministrament de gas a Ucraïna. Això suposa el tall immediat del bombeig de combustible al país veí. La decisió s'ha anunciat després que a les 10 del matí, hora de Moscou, s'acabés el termini que Rússia havia donat a Ucraïna perquè pagués 1.950 milions de dòlars, part del deute per subministraments anteriors.

L'abril passat Gazprom ja va anunciar un increment del preu del gas del 40% i va augmentar així la pressió sobre la fràgil economia ucraïnesa. Kíev va passar a pagar 385,5 dòlars per 1.000 m de gas en lloc dels 268,5 dòlars que pagava fins ara. Es tracta d’una de les tarifes més elevades d’Europa, fins i tot per sobre del que paguen països com ara Alemanya.

El 60% del gas que es consumeix a Ucraïna procedeix de Rússia. I encara que alguns països com Hongria i Polònia li ofereixen preus més interessants, els gasoductes no tenen prou capacitat per evitar la dependència de Moscou. I els esforços per extreure gas d’esquist encara no han donat fruits.

stats