DESASTRE NATURAL
Internacional 11/06/2018

El govern de Guatemala no va evacuar a temps

Un complex de luxe va ser desallotjat, però les comunitats pobres no van rebre l’avís d’erupció del volcà

Asier Vera
2 min
Els equips de rescat consolen un supervivent després de trobar restes dels seus 13 familiars sepultats pel volcà.

Alotenango (guatemala)El govern de Guatemala, a través de la Coordinadora Nacional per a la Reducció de Desastres (Conred), no va avisar a temps les comunitats situades a la falda del volcà Fuego que havien d’evacuar la zona. I no va ser perquè no estigués avisat de les constants erupcions del colós per part de l’Institut Nacional de Vulcanologia (Insivumeh), que va emetre cinc informes on remarcava que no hi havia d’haver persones a prop del volcà mentre estigués actiu. L’erupció del volcà el diumenge 3 de juny ha deixat un balanç de 110 morts i 197 desapareguts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Curiosament, el complex turístic de luxe amb camp de golf La Reunión sí que va ser evacuat a temps, gràcies a les alertes que rebia el personal del centre a través d’aquests butlletins.

La negligència de la Conred i del seu màxim dirigent, Sergio Cabañas, va ser denunciada al Congrés de Guatemala pel mateix director de l’Insivumeh, Eddy Sánchez. “L’evacuació s’hauria d’haver fet a mesura que nosaltres vam anar emetent els butlletins que descrivien com anava augmentant l’activitat del volcà. Es va informar a qui s’havia d’informar, però jo no tinc la potestat de declarar un estat d’emergència nacional”, es defensava Sánchez.

Sense destitucions

Malgrat aquesta inexplicable passivitat, el president de Guatemala, Jimmy Morales, es nega a destituir Cabañas i fins i tot alaba la seva tasca: “En aquest moment d’emergència necessitem tots els nostres homes i Sergio Cabañas va ser nomenat en el seu moment com a secretari de la Conred perquè té 30 anys d’experiència i ha treballat en terratrèmols, tempestes tropicals i en els huracans Mitch i Agatha ”.

No serveix de res que els supervivents de la tragèdia, que ha afectat 1,7 milions de persones, denunciïn que ningú els va avisar del perill imminent d’una erupció del volcà ni els va recomanar l’evacuació. Amílcar Priego és un veí del Rodeo, una de les comunitats més afectades per la violenta erupció del volcà, que va arribar a 700 graus centígrads i va arrasar tot el que va trobar pel camí: “La Conred no va aparèixer diumenge per dir-nos que havíem de desallotjar”, es lamenta.

Quatre dies després del desastre, el ministeri públic va iniciar una investigació per “establir si es van activar els protocols necessaris per prendre les decisions prudents i oportunes”. Sense esperar les conclusions d’aquesta anàlisi, milers de persones van sortir dissabte als carrers de Ciutat de Guatemala en una marxa nocturna de torxes, amb el lema “Siguem llum”. Van exigir la renúncia del president Morales, de Sergio Cabañas i de la ministra de Relacions Exteriors, Sandra Jovel, a qui acusen també del retardt en l’autorització de l’arribada d’ajuts internacionals.

Mentre continuen les operacions per rescatar els cossos, més de 3.800 persones s’amunteguen als 14 albergs gestionats per la Secretaria d’Obres Socials de l’Esposa del President (SOSEP), un ens coordinat per la dona de Morales, Patricia Marroquín. Els horaris de sortida i de visita imposats en aquests centres han generat malestar entre els desplaçats. “Això és com una presó, i és ben depriment estar tancat aquí”, deia Elmi Mariluí Iboi d’un alberg d’Alotenango, i afegia: “El govern de Guatemala ens té abandonats”.

stats