Internacional 13/10/2021

El govern britànic vol donar immunitat a la policia en cas de mort d'un migrant al mar

El projecte de llei de fronteres preveu negar l'asil a qui entri al Regne Unit sense els documents en regla

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Migrants rescatats del Canal de la Mànega per la guàrdia fronterera arribant a Dover, Regne Unit.

BarcelonaEl debat sobre la immigració al Regne Unit, revifat arran de l'augment d'arribades i les disputes amb França sobre la gestió del canal de la Mànega, ha pres un nou gir amb l'anunci que la guàrdia fronterera britànica podria tenir immunitat si un refugiat mor ofegat. Seguint la línia dura contra la immigració que ja va plantejar la ministra d'interior, Priti Patel, amb l'objectiu d'"aturar els vaixells de migrants que arribin a través del Canal", Londres vol introduir una disposició a la llei de nacionalitat i fronteres que pugui donar protecció legal a les forces de seguretat en cas que mori alguna persona en una intervenció al mar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El projecte de llei pretén donar immunitat als agents que, segons la ministra Patel, estan sent entrenats per "fer retrocedir les embarcacions". La llei actual permet processar-los si mor alguna persona ofegada; ara bé, la nova proposta exposa que "un oficial no serà sotmès a cap procediment penal o civil per qualsevol actuació feta en l'exercici de les seves funcions en els supòsits que (a) l'acte es fes de bona fe i (b) hi hagi motius raonables per fer-ho". Una formulació que contradiu la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar, segons la qual "tots els estats" estan obligats a "prestar assistència a qualsevol persona que es trobi al mar en perill de perdre's" i ha de "procedir amb la màxima rapidesa possible a rescatar les persones en perill".

Creixen les arribades

Entre l'1 de gener i el 31 de setembre d'aquest any, 17.084 persones han arribat a les costes de la Gran Bretanya després de creuar les aigües del canal de la Mànega, 2,5 vegades més que en el mateix període del 2020. I el flux ha continuat creixent a l'octubre.

Des del ministeri de l'Interior defensen, en canvi, que la nova normativa respectaria tots els tractats i compromisos del país amb la comunitat internacional: des de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Refugiats, fins a la Convenció Europea de Drets Humans. Un portaveu del ministeri va anunciar que continuen "avaluant i provant opcions legals i segures per aturar l'arribada de pasteres" i que pretenen "trencar el model de negoci dels contrabandistes que posen en risc la vida i acollir la gent per una nova via legal i segura".

Davant la crisi que afronta el país i les dificultats de gestionar-la a conseqüència del Brexit, el Regne Unit està reformant la seva política migratòria. El projecte de llei, que ja està en fase de comissió, vol "fer més just el sistema de sol·licitud d'asil" i "dissuadir l'entrada il·legal al Regne Unit". Això implica, per exemple, que la petició d'asil de qualsevol persona que entri al Regne Unit sense els documents en regla es pugui considerar inadmissible, i pugui comportar una pena de presó de fins a quatre anys, l'impediment del reagrupament familiar i la denegació de les ajudes socials.

stats