Internacional 06/09/2021

Un miler de migrants intenten arribar al Regne Unit en una nova jornada rècord

Les favorables condicions meteorològiques després de setmanes d'inestabilitat atien els intents de creuar el canal de la Mànega

2 min
Un grup de migrants són portats aquest diumenge per la policia de fronteres britànica al port de Dover, després que hagin sigut rescatats de Canal de la Mànega

LondresLa crisi dels migrants a les aigües del canal de la Mànega continua aprofundint-se. Aquest dilluns fins a un miler de persones han sigut detectades per la policia de fronteres britànica en l'intent d'arribar a les costes de Gran Bretanya des de França. Testimonis presencials asseguren que es tracta d'un nou rècord, després que el 21 d'agost s'arribés a 821 migrants, la xifra més elevada fins ara.

Després de setmanes de mal temps tant al canal com a bona part del Regne Unit, l'estabilització de les condicions meteorològiques pot afavorir que els pròxims dies moltes més persones intentin fer el salt des del continent. En els primers set mesos de l'any, més de 10.000 persones ja hi van arribar, bé en pastera o en qualsevol altre tipus d'embarcació.

Al llarg de l'agost, gairebé 2.500 persones més han creuat el canal. El total del 2021 a hores d'ara ja és superior a les 12.500. I s'ha de posar en perspectiva, tenint en compte que el 2020 només van arribar a territori britànic 8.417 migrants, aproximadament un 30% menys.

A la imatge, un grup de migrants que deien que venien des de Darfur, al Sudan, en el moment d'arribar al Regne Unit a principis d'agost en un bot inflable desembarcant finalment a les costes de Dover.

Els equips dels salvavides han dut a terra aquest dilluns nombrosos grups, en els quals hi havia, també, un nadó i diversos nens petits. Els equips locals de la Royal National Lifeboat Institution (RNLI), amb seu a Kent, han interceptat fins i tot un petit vaixell que transportava un gran grup de migrants rumb cap a Dungeness, aquest dilluns a primera hora del matí. Diumenge, entre les 158 persones que van ser rescatades i desembarcades a Dover, hi havia cinc nens.

El creixent augment del nombre de migrats que volen arribar al Regne Unit té lloc en un context de reforma de la llei de fronteres i del sistema de sol·licitud d'asil polític que persegueix, bàsicament, reduir a la mínima expressió les demandes amb un clima d'hostilitat sistemàtic contra el nouvingut. La ministra de l'Interior, Priti Patel, ha reiterat que farà que la ruta del canal sigui "inviable" per a les persones que vulguin entrar al Regne Unit "de forma il·legal". Interior també tem que la crisi de l'Afganistan encara faci augmentar més el nombre de refugiats que intentaran arribar al Regne Unit al preu que sigui.

El projecte de llei, que es va aprovar en segona lectura als Comuns a finals de juliol, donarà als oficials de la Força Fronterera el poder de tornar enrere els vaixells de migrants que intentin creuar el Canal des de França utilitzant fins i tot una “força raonable, si cal”, d’acord amb el text de l’esmentat projecte. La mesura va ser contestat pel líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, que va assegurar: “Els conservadors acaben de votar per fer més difícil donar un refugi segur als nens que fugen de la violència i la guerra. Haurien de sentir vergonya”.

Però el Regne Unit, i els seus habitants, volen blindar-se. Les penes de presó per a aquells que entrin al país sense permís augmentaran de sis mesos a quatre anys i, segons la legislació, s’introduirà un màxim de cadena perpètua per a traficants d’éssers humans condemnats.

stats