Internacional 04/05/2018

El govern de Veneçuela intervé el principal banc privat del país

La policia deté onze directius de l'entitat financera, dos dels quals són espanyols

Sara Comas
2 min
El Banesco Banco Universal és propietat d'un veneçolà fill d'espanyols.

Caracas"Quin horror! Tinc tots els meus diners al Banesco!", exclamava aterrida Elvira en conèixer que el govern de Veneçuela ha intervingut aquest dijous la principal entitat financera privada del país, el Banesco Banco Universal, per suposades irregularitats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com ella, molts altres veneçolans es mostraven aquest dijous desesperats amb la notícia. El 40% dels pagaments del país es fan a través d'aquest banc, i es pot dir que a Veneçuela absolutament tot es paga amb targeta de crèdit o de dèbit perquè no hi ha diners en efectiu. El paper moneda és pràcticament inexistent al país. El bloqueig dels comptes del banc podria suposar que bona part de la població no podria comprar res. Ni tan sols un ou.

Onze directius del Banesco Banco Universal també han sigut detinguts, entre els quals hi ha dos espanyols, segons ha anunciat el fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab. A tots se'ls acusa d'afavorir "per acció o omissió" una xarxa de transaccions canviàries il·legals a la frontera de Veneçuela amb Colòmbia.

El Banesco Banco Universal és propietat de Juan Carlos Escotet, un veneçolà fill d'espanyols que ja ha defensat que l'entitat financera sempre ha actuat "dins el marc legal". Escotet, que és a Espanya, ha anunciat que es traslladarà a Veneçuela de manera immediata.

El vicepresident sectorial de l'àrea econòmica del govern veneçolà, Wilmar Castro Soteldo, ha intentat tranquil·litzar els clients de l'entitat financera assegurant que la intervenció només durarà "noranta dies" i que l'activitat del banc "es mantindrà". Amb tot, la reacció ha sigut immediata. Desenes de milers de veneçolans intentaven aquest dijous treure els seus estalvis del banc, fins al punt que la web de l'entitat ha quedat bloquejada.

El govern veneçolà ha designat una junta per administrar el banc, dirigida per la viceministra de Finances, Yomana Koteich. Tot això succeeix quan falten poc més de dues setmanes per la celebració de les eleccions presidencials, previstes per al 20 de maig i en què Nicolás Maduro aspira a revalidar el seu càrrec.

stats