Internacional 18/02/2015

Grècia ajorna a demà la sol·licitud de la pròrroga del "crèdit"

El portaveu del govern grec, Gavriil Sakelaridis, havia informat que demanarien aquest dimecres la pròrroga del crèdit, que no del programa vinculat a aquest

Efe
2 min
La llei per tornar la televisió pública als grecs, d’aquí “un mes”

AtenesEl Govern grec presentarà finalment dijous la sol·licitud de pròrroga del "crèdit" als socis de l'eurozona i no aquest dimecres, com estava previst inicialment, segons han confirmat a EFE fonts de l'Executiu. La sol·licitud s'ha ajornat per "raons de temps", han afegit les fonts.

Segons informacions dels mitjans locals, un cop que Grècia hagi presentat la seva nova proposta, es planteja una reunió del Grup de Treball de l'euro dijous mateix, a la que divendres podria seguir una altra de l'Eurogrup en el cas que la sol·licitud sigui valorada positivament.

Aquest matí, el portaveu del govern grec, Gavriil Sakelaridis havia informat que Grècia sol·licitaria aquest dimecres la pròrroga del "crèdit", que no del programa vinculat a aquest, i que prendria com a base l'esborrany presentat pel comissari europeu d'Afers Econòmics i monetaris, Pierre Moscovici.

El ministre de Finances, Yanis Varufakis, havia assenyalat en una entrevista amb la televisió pública alemanya que l'extensió del crèdit "òbviament" estaria lligada al compliment de "tres o quatre condicions", encara que no va donar més detalls sobre els possibles requisits. L'esborrany de Moscovici, que Varufakis va dir podria haver signat "aquí i ara", va ser descartat finalment en la reunió de l'Eurogrup de dilluns passat. En el text es parlava de la possibilitat d'estendre el "préstec" actual quatre mesos, en lloc d'exigir la pròrroga del "programa", com deia el text presentat pel president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

A més, subratllava que "l'Executiu (grec) ha anunciat la seva intenció de prendre mesures extraordinàries per garantir un sistema fiscal més just i més eficient i reduir la crisi humanitària". El cap de l'Eurogrup, que va donar de termini a Grècia fins divendres per demanar una pròrroga del "rescat" que no del "crèdit", haurà de decidir si la nova proposta de Grècia és base suficient com per convocar una nova reunió.

El Ministeri alemany de Finances ha recordat aquest dimecres que una extensió de l'ajuda a Grècia exigeix la presentació d'una sol·licitud de pròrroga del "actual programa de rescat" i complir les condicions i reformes amb què Atenes es va comprometre. Per la seva banda, la Comissió Europea ha reiterat que l'Eurogrup ha deixat clar que, en principi, l'única manera que té Grècia per obtenir el finançament pendent és sol·licitar la pròrrogadel programa i finalitzar-lo.

stats