Internacional 11/06/2019

Grècia dissol el Parlament i celebrarà eleccions el 7 de juliol

El mal resultat de Syriza a les europees obliga Tsipras a avançar els comicis

Efe
2 min
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, entra a la casa presidencial.

AtenesEl president grec, Prokopis Pavlópulos, ha dissolt aquest dimarts el Parlament i ha convocat eleccions anticipades per al 7 de juliol en resposta a la sol·licitud que va presentar dilluns el primer ministre grec, Alexis Tsipras. Amb la publicació del decret presidencial, comença oficialment la campanya electoral a Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El principal repte pel partit governant, Syriza, és reduir tant com pugui l'ampli avantatge que el separa de la formació conservadora Nova Democràcia. Segons la primera enquesta electoral publicada després de les eleccions europees, la diferència entre els dos partits arriba als deu punts percentuals.

La seva estratègia consisteix a recuperar els votants que van confiar en la formació d'esquerres el 2015 i que ho van deixar de fer el 26 de maig, a les eleccions europees, regionals i locals. El partit de Tsipras va quedar gairebé nou punts per sota del partit conservador. Syriza vol transmetre a l'electorat que els va donar suport que els sacrificis dels últims anys han merescut la pena i que ara, gràcies a la sortida del país dels programes d'assistència financera, podrà aplicar la seva política social.

A més, Tsipras promet alleujar gradualment la càrrega fiscal de les empreses i de la classe mitjana, els quals van haver de suportar el pes de l'elevada tributació en els anys de la crisi. Just aquests votants són els que van girar l'esquena al partit d'esquerres en les passades eleccions. La campanya de Syriza es resumeix en el següent dilema: "Seguir millorant la vida dels que van patir per la crisi o tornar als temps de l'austeritat draconiana".

Per a Nova Democràcia el repte consisteix en repetir l'èxit de les eleccions europees i, si és possible, guanyar la majoria absoluta. El partit liderat per Kyriakos Mitsotakis ha centrat el seu programa en l'alleujament fiscal immediat de les empreses i de la classe mitjana. També promet una reforma profunda de l'administració pública per facilitar les inversions.

El missatge del partit conservador, dirigit principalment als electors decebuts de Syriza, es resumeix en la frase: "Nosaltres prometem només el que podem complir".

En la campanya electoral estaran absents dos partits que han tingut un paper important els últims cinc anys: el centrista To Potami i els nacionalistes Grecs Independents (ANEL), que fins al gener passat van ser socis de Govern de Syriza.

El primer, fundat pel periodista Stavros Theodorakis amb l'objectiu renovar la vida política grega, va començar la seva breu marxa aconseguint un 6,6% en les europees de 2014 i un 6% en les generals de 2015, però en les recents eleccions a l'Eurocambra només van obtenir un 1,5% dels vots i es van quedar sense representació a Europa. La mateixa sort han tingut els independents d'ANEL, que van reunir un 4,7% dels vots a les generals i en les últimes eleccions només han aconseguit rebre la confiança del 0,7% dels grecs.

stats