'Impeachment' a Donald Trump
Internacional 09/02/2021

Guia per seguir el segon 'impeachment' a Trump

El judici polític a l'expresident dels Estats Units comença aquest dimarts i s'espera que duri unes dues setmanes

3 min
Donald Trump, animant els seus seguidors a assaltar el Capitoli, el 6 de gener

SabadellDonald Trump es convertirà aquest dimarts en el primer president de la història dels Estats Units a enfrontar-se a dos judicis polítics davant el Senat. La primera ocasió en què l’anterior president nord-americà va passar pel procés d’impeachment va ser el desembre de 2019, quan va ser reprovat per la Cambra de Representants (on el Partit Demòcrata tenia la majoria). Trump, però, va acabar sent absolt pel Senat just ara fa un any: la majoria republicana, amb l’única excepció de Mitt Romney, va votar a favor del president.

Després de l’assalt al Capitoli d’aquest gener, la cambra baixa del Congrés dels EUA va aprovar un nou article d’impeachment contra Trump, amb 232 vots a favor (10 dels quals, republicans) i 197 en contra. Aquest dimarts l’acusació es començarà debatre al Senat, que és la cambra encarregada de decidir si condemna el magnat novaiorquès o no.

De què està acusat Trump?

La Cambra de Representants va acusar Donald Trump d’incitació a la insurrecció pels fets del 6 de gener, quan una turba de manifestants va irrompre al Capitoli per aturar la votació que acabaria confirmant la victòria de Joe Biden a les eleccions del novembre. Minuts abans, Trump havia fet un discurs incendiari davant la Casa Blanca, animant els seus seguidors a manifestar-se contra la ratificació de Biden: “Si no lluiteu com el dimoni, mai més tindreu un país”, els va dir. El judici polític busca responsabilitzar-lo de l’atac violent dels seus seguidors a la seu del poder legislatiu.

Què passarà avui?

La Cambra Baixa va aprovar l’acusació el 13 de gener i va enviar-la al Senat, on a partir d’aquest dimarts es desenvoluparà el judici. La cambra s'ha reunit a les 13 h (les 19 h, a Catalunya) i, durant un màxim de quatre hores, l’acusació (formada per membres demòcrates de la Cambra de Representants) i la defensa (els advocats de Trump) debatran sobre la constitucionalitat del procés. És la primera vegada que un president és sotmès a un impeachment un cop ja no ocupa el càrrec, per la qual cosa l’equip de Trump argumenta que el judici no té base legal. Acabada aquesta discussió, els senadors hauran de decidir, per majoria simple, si tiren endavant l'impeachment o no. La vicepresidenta Kamala Harris, en la seva qualitat de presidenta del Senat, pot tenir la clau per desempatar aquesta votació si els 50 senadors republicans s’oposen en bloc a jutjar Trump.

Quant durarà l’'impeachment'?

Aquest dilluns, les dues parts i senadors de tots dos partits van acordar que tant la defensa com l’acusació disposin d'un total de 16 hores per presentar els seus arguments. El judici començarà formalment dimecres al migdia i s’espera que duri al voltant de dues setmanes. Inicialment s'havia previst que les sessions se suspenguessin divendres al vespre i es reprenguessin diumenge, per tal que un dels advocats de Trump, que és jueu, pogués observar el sàbat, tal com havia demanat. A l'inici de la sessió, però, aquest punt s'ha retirat i per tant el debat no s'interromprà cap dia.

Serà condemnat Trump?

Difícilment l’impeachment acabarà amb sentència contra Trump. Malgrat que els demòcrates tenen una majoria ínfima a la cambra (hi ha 50 senadors de cada partit, però el vot de qualitat de Kamala Harris decanta la balança del costat demòcrata), per condemnar el president fa falta una majoria reforçada de dos terços. Caldria, doncs, que 17 senadors republicans s’unissin als demòcrates en contra de Trump, la qual cosa sembla improbable.

Quin càstig se li podria imposar?

El càstig habitual en un impeachment és la destitució immediata del càrrec, cosa que en aquest cas no es pot aplicar perquè Trump va deixar de ser president el 20 de gener. Ara bé, el judici sí que podria tenir conseqüències per al seu futur polític, ja que, en el cas poc probable que se’l consideri culpable, el Senat podria decidir, per majoria simple, inhabilitar-lo també de cara al futur, de manera que no es podria presentar novament a la presidència (ni a cap altre càrrec) a les eleccions del 2024, com ha insinuat que té intenció de fer.

Compareixerà Trump al Senat?

Probablement no. La setmana passada, l’acusació va enviar una carta a Trump per convidar-lo a declarar, però ell ho va rebutjar. Formalment el Senat tindria la capacitat d’obligar-lo a comparèixer, però no s’espera que ho faci.

stats