França
Internacional 17/05/2022

El guitarrista de l'atemptat del Bataclan: "No tornaré mai més a ser el mateix"

Declaren al judici els músics dels Eagles of Death Metal, el grup que tocava la nit dels atemptats de París

2 min
Part dels membres dels Eagles of Death Metal entrant als jutjats.

ParísEntraven a la sala de vistes del Palau de Justícia vestits amb trajo i camisa negres, elegants, amb posat seriós i sense mirar la peixera de vidre on s'asseuen els acusats. El macrojudici pels atemptats de París del 13 de novembre del 2015 ha tornat a servir aquest dimarts per escoltar el relat de les víctimes. Avui han declarat els membres d'Eagles of Death Metal, el grup de música nord-americà que aquella nit estava fent el concert a la sala Bataclan quan van irrompre els terroristes islamistes. El cantant Jesse Hughes i l'exguitarrista Eden Galindo van ser testimonis des de l'escenari de la matança –al Bataclan hi van morir assassinades 90 persones–, una imatge que han assegurat que mai oblidaran. "No seré mai la mateixa persona que era aquella nit. Avui tinc dues bessones magnífiques, una dona magnífica. Visc una vida diferent... però no tornaré a ser el mateix", explicava Galindo amb la veu trencada.

L'exguitarrista ha explicat com primer es va pensar que els trets eren un problema de so dels altaveus, fins que Hugues va anar cap a ell. "Recordo com em mirava el públic de la primera fila... Vaig veure la seva expressió –deia Galindo–. Vam córrer tots cap a un costat de l'escenari. Els terroristes disparaven tots alhora". Els músics van aprofitar el moment en què els jihadistes recarregaven les armes per fugir corrents. Van poder sortir per una porta del darrere de la sala Bataclan sense resultar ferits. Després s'assabentarien que el seu responsable comercial no va sobreviure a l'atemptat. "Vam tornar a casa. Jo estava trencat. Era difícil tornar a fer vida normal després d'aquella nit", recordava l'exguitarrista.

"Sentia com la mort era a prop"

Jesse Hughes, també emocionat durant tota la declaració, ha explicat que ell es va adonar que eren trets des del primer moment. "Sabia què estava passant. Sentia com la mort era a prop", ha assegurat. El cantant ha afirmat que aquella nit va perdre 90 "amics" i ha agraït com va ser acollit pels francesos els dies posteriors a l'atemptat. "En aquell moment no sabia si tindria la força per tornar un dia a pujar a un escenari", ha admès. Hughes, fervent catòlic, ha dit que perdona els terroristes: "El que ells van decidir fer aquell dia és fer callar la música. Però van fracassar. El mal no ha guanyat". El cantant d'Eagles of Death Metal ha acabat la declaració citant la cançó del cantant de heavy metal Ozzy Osbourne: "You can't kill the rock'n'roll".

L'advocada dels dos músics ha dit en declaracions als mitjans que Hughes i Galindo han tingut seqüeles psicològiques per l'atemptat i que tenen un gran sentiment de culpabilitat. "Era el seu concert", ha explicat la lletrada. Eagles of Death Metal va suspendre la gira europea després dels fets de l'11 de novembre, però posteriorment la va reprendre. Amb la declaració dels músics, el judici encara la seva recta final després de més de set mesos. Està previst, si no hi ha més retards, que acabi a finals de juny.

stats