França
Internacional 10/11/2021

Hollande defensa les guerres de Síria i l'Iraq al judici del Bataclan: "Tornaria a fer exactament el mateix"

L'expresident admet que França estava amenaçada però assegura que no tenia informació per evitar els atemptats

3 min
L'expresident francès François Hollande al judici dels atemptats de París del 2015

ParísNo és habitual que un expresident de França se sotmeti a un interrogatori en un procés contra terroristes jihadistes, però el dels atemptats del 13 de novembre del 2015 a París està sent un judici inèdit que deixa imatges -metafòricament parlant, perquè és a porta tancada- per a la història. François Hollande, president quan es van produir els atacs, ha declarat aquest dimecres durant quatre hores per defensar la participació de França a les guerres d’Iraq i de Síria, a més de negar qualsevol responsabilitat política dels atacs que van deixar 130 morts. “No teníem la informació que hauria evitat els atemptats”, ha assegurat. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La sessió començava amb més de tres hores de retard pel debat encès entre els advocats de les defenses i les acusacions sobre la conveniència que Hollande declarés. Ja amb l’expresident a l’estrada, que ha acudit al judici enmig de grans mesures de seguretat, s’han viscut moments de tensió, especialment per un enfrontament entre l’advocada de Salah Abdeslam, Olivia Rouen, i l’excap d’Estat francès.

Rouen intentava establir una connexió entre els bombardejos a Síria i a l’Iraq i els atemptats preguntant a Hollande si les bombes havien provocat víctimes col·laterals. “Quin sentit té la seva pregunta?”, li ha respost visiblement molest Hollande. Davant la insistència de l’advocada, l’expresident ha apujat el to i ha tallat amb contundència els intents de la defensa de justificar els atemptats amb les guerres al Pròxim Orient. “Ens van declarar la guerra. Nosaltres hi vam respondre”, ha assegurat. I encara ha afegit que “tornaria a fer exactament el mateix”. 

De vegades semblava que se l’estava jutjant a ell, però Hollande ha acudit com a testimoni al Palau de Justícia, a iniciativa d’una de les associacions de víctimes que actua com a acusació. En els primers dies del judici es va poder escoltar una gravació de la sala de concerts Bataclan, principal escenari dels atemptats, en què un dels presumptes terroristes assenyala l’expresident: “Doneu les gràcies al vostre president Hollande. És culpa seva si nosaltres us ataquem avui com vosaltres ataqueu els nostres germans a Síria”, deia un d’ells.

Hollande ha assegurat que desconeixia l’àudio fins que va començar el judici, però hi ha tret ferro assegurant que és “una fórmula apresa” pels jihadistes, un missatge que obliguen a dir els comandaments de l’Estat Islàmic.

Evitar els atemptats

¿Podrien haver fet més els serveis d’intel·ligència francesos per evitar els atemptats? L’interrogatori de les defenses s’ha centrat en aquesta qüestió. Hollande ha admès que França estava sota amenaça terrorista -fins i tot hi havia hagut informacions que parlaven d’una sala de concerts de rock pocs mesos abans de l’atemptat- però ha negat tenir informació més precisa. “Cada dia estàvem sota l’amenaça. Sabíem que es preparaven operacions […], però no sabíem ni on ni quan ni com”, ha declarat. “¿Hauríeu volgut que com a president ordenés tancar totes les sales de concerts?”, ha demanat. Hollande també ha reconegut que quan hi ha un atemptat “és un fracàs” però ha recordat que també s’han evitat molts altres atacs al país.

A l’expresident de la República també l’han interrogat sobre la col·laboració policial amb Bèlgica -la falta d’intercanvi d’informació podria haver facilitat que no es detectessin els jihadistes responsables dels atemptats de París- i ha aprofitat per acusar les autoritats del país veí de no haver-hi fet prou i ha atribuït a un error dels belgues que Salah Abdeslam pogués tornar a Brussel·les hores després dels atacs sense ser detectat: “Crec que Bèlgica no estava preparada per al que va passar. Nosaltres hi estàvem més avesats”. 

Al final de la sessió, quan Hollande ha acabat de respondre les preguntes i el president de la sala, Jean-Louis Périès, ha agraït les explicacions a l'expresident, Abdeslam s'ha aixecat de la seva cadira amb la intenció de dir alguna cosa, però Périès l'ha advertit verbalment per evitar que parlés. En altres moments del judici, l'únic dels terroristes que va sobreviure als atemptats de la nit del 13 de novembre ha increpat el testimoni, ha alçat la veu i s'ha reivindicat com a "combatent de l'Estat Islàmic".

stats