Internacional 26/06/2019

Hong Kong es mobilitza per implicar el G-20 en la seva lluita contra la Xina

Els manifestants reclamen que la cimera del Japó debati les demandes de l'excolònia britànica

Ara
2 min
Manifestants en contra de la llei d'extradició demanen a Donald Trump que alliberi Hong Kong

BarcelonaVestits de negre i en silenci, centenars de persones, la majoria joves, han desfilat aquest dimecres per Hong Kong per reclamar a la comunitat internacional que pressioni la Xina sobre la situació legal de l'excolònia britànica. La protesta s'ha organitzat en vigílies de la cimera del G-20 en què els països més industrialitzats es trobaran a la ciutat japonesa d'Osaka, divendres i dissabte vinent, i així intentar que les seves reivindicacions no quedin fora de l'agenda. "Llibertat per a Hong Kong", "Sisplau, president Trump, alliberi Hong Kong", es llegia en les pancartes que portaven els manifestants, que han lliurat cartes amb les seves reivindicacions a 19 consolats de països que participaran en la trobada.

Des de fa setmanes, milers de persones s'han mobilitzat a Hong Kong en contra del projecte de llei que permet a les autoritats locals extradir ciutadans a la Xina per ser jutjats, en el que es considera el trencament de l'estatus especial pactat entre Pequín i Londres quan es va tornar la sobirania de l'illa a la Xina, el juliol del 1997. Els activistes volen aprofitar que falten pocs dies perquè comenci la cimera del G-20 per fer-se veure i aconseguir que la comunitat internacional debati i pressioni cara a cara la situació de l'excolònia amb el president Xi Jinping.

En la protesta d'avui, els manifestants han llegit manifestos davant dels consolats en què animen els governs a defensar davant de la Xina "l'alt grau d'autonomia" de l'illa. "Desesperadament busquem el vostre compromís i ajuda per lluitar contra aquest règim autoritari", diu la carta adreçada a Donald Trump.

Un activista contra la llei d'extradicions a la Xina es concentra envoltat d'agents de policia, a Hong Kong

La protesta arriba després que el ministre assistent d'Afers Exteriors xinès, Zhang Juny, assegurés aquest dilluns que el seu país "no permetrà" que s'abordi el tema de les protestes a Hong Kong en el marc de la cimera, atès que es tracta d'un "assumpte intern" i que "cap país ni individu estranger" ha d'intervenir-hi.

Com a part de l'estratègia, els activistes de Hong Kong han recaptat més de cinc milions de dòlars de Hong Kong (564.000 euros) en una campanya de finançament col·lectiu per inserir anuncis en 13 diaris internacionals de 9 països, per aconseguir un altaveu de cara a la cimera. "Ara necessitem el seu suport: que s'escoltin les nostres veus en els seus governs i consolats, que la llibertat prevalgui en la pròxima cimera del G-20 i més enllà. Podem salvar-nos si actuem ara", diu la missiva.

stats