HONGRIA
Internacional 17/01/2012

La UE obre un expedient a Hongria per la polèmica reforma constitucional

El govern de Viktor Orbán té ara un mes per esmenar les lleis que Brussel·les ha denunciat. Entre elles hi ha la limitació de poders del Tribunal Constitucional i el Banc Central Hongarès

Agències
1 min
Manifestació en contra de la Unió Europea del partit hongarès d'extrema dreta i xenòfob Jobbik. REUTERS

BudapestLa Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts l'obertura de tres procediments sancionadors en contra d'Hongria per la incompatibilitat de les seves polèmiques reformes legislatives amb els drets fonamentals de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El col·legi de comissaris, reunit a Estrasburg (França), ha adoptat la decisió després de fer una anàlisi legal sobre els canvis de la Constitució hongaresa, impulsada pel govern ultranacionalista del primer ministre Viktor Orbán, que governa el país amb una majoria absoluta de dos terços del Parlament. A principis d'any, Brussel·les ja havia alertat Budapest de les possibles sancions.

Un mes per rectificar

Amb l'anunci de les sancions, la Comissió dóna així un mes al govern d'Orbán per rectificar. Si no ho fa, el procediment podria desembocar al Tribunal de Luxemburg per violació del dret europeu.

Una nova Constitució que no respecta el dret europeu

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha dit en declaracions a la premsa que els procediments es dirigeixen bàsicament contra les reformes que amenacen la independència del Banc Central Hongarès i de l'autoritat responsable de la protecció de dades.

En aquest sentit, també denuncien la decisió del Govern hongarès d'avançar l'edat obligatòria de jubilació als jutges als 62 anys, cosa que a la pràctica s'ha traduït en una "purga" que afecta més de 250 magistrats.

A part, la nova Constitució –que va entrar en vigor l'1 de gener– proclama el fonament cristià i tradicional de la nació hongaresa i no accepta com a matrimoni qualsevol relació entre dues persones del mateix sexe.

stats