Internacional 13/11/2018

Almenys 42 morts en el que ja és el pitjor foc de la història a Califòrnia

L'incendi, que només està contingut en un 30%, ha arrasat 45.700 hectàrees

Agències
3 min
Les brigades treballen per retirar els vehicles calcinats de la carretera a l'àrea de Paradise, a Califòrnia

San FranciscoL'incendi forestal més mortífer a Califòrnia. Encara amb llocs de l'estat on els equips de rescat no han pogut accedir, s'ha localitzat els cadàvers de 42 persones, mentre es donen per desaparegudes 200 més. Així ho ha confirmat en informació actualitzada el xèrif del comtat de Butte, Kory Honea, al seu compte de Twitter aquest dilluns al vespre, després que les autoritats trobessin 13 cadàvers més de víctimes de l'incendi que crema des de dijous, batejat com a Camp Fire. Les autoritats han advertit que la xifra de morts encara pot augmentar més. Mentre, continuen evacuats més de 52.0000 veïns de la zona, alguns dels quals han perdut totes les seves propietats i pertinences entre les flames.

Els cadàvers s'han trobat completament calcinats i en alguns casos s'han recuperat ossos aïllats de la resta del cos, de manera que un equip d'antropòlegs i d'experts en anàlisi d'ADN s'ha traslladat a la zona per ajudar en les tasques d'identificació.

No només és el foc que ha causat més víctimes mortals de l'estat de Califòrnia, lluny de les 29 de l'incendi a Los Angeles el 1933, sinó que també ha estat categoritzat com el més destructiu pel que fa a pèrdues materials: les flames han arrasat ja prop de 45.700 hectàrees i més de 7.100 cases i altres estructures des que dijous van començar a cremar al nord de Califòrnia, a uns 280 km de San Francisco.

Les autoritats i els serveis d'emergències segueixen buscant 228 persones desaparegudes a la zona afectada per l'incendi gegantí, tot i que el xèrif Honea ha advertit que els cal comprovar encara l'estat de més de 1.500 persones de qui les seves famílies no saben res.

El Camp Fire, contingut en un 30%, ha arrasat gairebé del tot Paradise, de 26.000 habitants, uns 280 quilòmetres al nord-est de l'àrea de la badia de San Francisco, on des de dijous es manté activada l'alerta roja per la mala qualitat de l'aire a causa del fum provinent de l'incendi. Unes 52.000 persones segueixen evacuades. Uns 9.000 bombers, molts de fora de l'estat de Califòrnia, estan treballant per apagar les flames.

Una espurna, possible causa

L'origen de l'incendi segueix sent desconegut, i la portaveu de Calfire, Janet Upton, ha apuntat que els investigadors estan explorant totes les possibles causes, "incloent-hi la possibilitat que el foc s'iniciés a partir d'una espurna d'equipament elèctric".

La principal companyia proveïdora de gas i electricitat de l'estat, Pacific Gas & Electric Co (PG&E), ha informat els reguladors que va detectar un "problema" en una línia d'alta tensió pròxima a l'àrea on es va declarar l'incendi només uns minuts abans que s'iniciessin les flames.

En paral·lel al Camp Fire, un altre gran incendi està cremant al sud de l'estat, a prop de Los Angeles. Ja hi han mort dues persones que circulaven en un cotxe, segons ha confirmat la policia local. El Woolsey Fire ha cremat 33.600 hectàrees en una zona que inclou les ciutats de Malibú, Calabasas i Thousand Oaks –on dimecres es va produir un tiroteig que va deixar 13 morts.

Aquests dos focs, juntament amb un altre de més petit, el Hill, també al sud, han obligat a desallotjar unes 300.000 persones i han portat el governador de Califòrnia, Jerry Brown, a demanar formalment al president dels Estats Units, Donald Trump, un declaració de "gran desastre".

En cas de ser concedida, la declaració oferiria als afectats pels focs ajuda financera del govern federal per a allotjament, atur, despeses legals i tractament psicològic.

Les crítiques de Trump

Dissabte, Trump va culpar les autoritats californianes d'una "absoluta mala gestió" dels incendis i va amenaçar de cancel·lar futures ajudes federals.

"L'única raó per la qual s'estan produint aquests enormes, mortífers i costosos incendis a Califòrnia és que la gestió forestal és molt pobra. Es donen cada any milers de milions de dòlars i igualment es perden moltes vides, i tot per una absoluta mala gestió dels boscos –va afirmar Trump en el seu compte de la xarxa social Twitter–. O s'hi posa remei ara o no hi haurà més diners federals!", va concloure el mandatari.

stats