Internacional 19/09/2017

La casa de la infantesa de Trump acull refugiats durant un cap de setmana

Darrere hi ha l'ONG Oxfam, que vol enviar un missatge als líders mundials per acollir més refugiats

Ara
2 min
Alguns dels refugiats que han passat el cap de setmana a la casa de la infantesa de Trump

BarcelonaLa casa on el president dels Estats Units, Donald Trump, va passar uns anys de la seva infantesa, al barri novaiorquès de Queens, ha acollit quatre refugiats aquest cap de setmana.

Darrere la iniciativa hi ha l'ONG Oxfam, que l'havia llogat, coincidint que aquesta setmana se celebra l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York, amb l'objectiu de llançar un missatge inequívoc als dirigents mundials: "Els refugiats són benvinguts".

L'organització va allotjar-hi dos refugiats de Somàlia, un de Síria i un altre del Vietnam. "En aquest moment, ¿quin lloc millor hi ha per demostrar als líders mundials el valor d'un lloc segur i acollidor per a aquells que fugen de situacions inimaginables que la casa de la infantesa del president dels Estats Units?", va preguntar-se Oxfam.

L'ONG intenta, d'aquesta manera, pressionar els estats perquè ofereixin més suport als refugiats. "Les vides dels refugiats pengen d'un fil mentre esperem que el president Trump i altres líders mundials compleixin amb el deure de defensar els drets dels refugiats i de la gent desplaçada", va reivindicar Shannon Scribner, la directora d'Oxfam Amèrica.

Entre l'oferta d'Airbnb

D'estil Tudor i construïda pel pare del president nord-americà, Fred, la casa on va viure Trump fins als quatre anys compta amb cinc habitacions, una llar de foc, una sala i un estudi amb panells solars. Al mes de març, en una subhasta, va comprar-la un home sense identificar per 1,8 milions d'euros, i ara es lloga a través de la plataforma Airbnb.

Oxfam va decorar l'interior de la casa amb múltiples referències al president nord-americà. A més, va instal·lar-hi un matalàs amb la frase "Benvinguts, refugiats", i va penjar un rètol amb aquest mateix lema a la porta d'entrada.

Durant el cap de setmana van conviure-hi els quatre refugiats per compartir les seves experiències. Abdi Iftin va explicar que se sentia afortunat d'haver pogut construir una nova vida als Estats Units després d'haver nascut i viscut a Somàlia.

El refugiat Iftin, de Somàlia, va ser un dels convidats per Oxfam a la casa de la infantesa de Trump

De fet, Scribner va subratllar que "el que fa Amèrica gran és la diversitat d'experiències, idees, talents, i l'oportunitat que té qualsevol per triomfar".

Els refugiats, al centre del debat a l'ONU

En la trobada de líders mundials que se celebra aquests dies a Nova York està previst que l'ONU discuteixi sobre la crisi dels refugiats. De tota manera, als Estats Units el tema està també sobre la taula de debat.

Oxfam ha recordat que les decisions que en les properes setmanes prenguin el govern, el Congrés i el Tribunal Suprem determinaran si els Estats Units compleixen amb els seus valors històrics i segueix sent un refugi per a les persones que han de fer front a l'opressió.

Trump encara ha d'anunciar el nombre de refugiats que els EUA acolliran el proper 2018. El Congrés és qui haurà de reubicar-los en territori nord-americà, i el Tribunal Suprem ha de deliberar sobre el veto migratori que el president va imposar per frenar l'arribada de refugiats.

Els EUA, des de principis d'any, imposen restriccions a l'entrada de persones provinents de sis països de majoria musulmana.

stats