Internacional 20/09/2016

La policia intenta detenir els refugiats de Lesbos després de l'incendi a la presó

Entre 3.000 i 4.000 detinguts s'han escapat després que corregués el rumor de deportacions massives

Agències
2 min
Famílies fugint del centre de detenció de Mòria durant l'incendi.

AtenesEls bombers han pogut apagar el gran incendi que es va declarar dilluns al vespre al centre de detenció d'immigrants i refugiats de Moria, a l'illa grega de Lesbos, que va causar la fugida d'entre 3.000 i 4.000 refugiats del centre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les flames van obligar a evacuar uns 150 menors no acompanyats, que han estat instal·lats en albergs. Un portaveu de la policia ha explicat a Efe que no sap si hi ha ferits i que estan intentant tornar a recloure tots els detinguts, dels quals 500 ja han tornat a les precàries instal·lacions del centre reconvertit en presó en virtut de l'acord de control de fronteres signat el març passat entre Turquia i la UE. L'acord preveu que tots els qui arribin a Grècia sense papers –siguin immigrants econòmics o refugiats– siguin detinguts i deportats a Turquia.

La policia intenta detenir els refugiats de Lesbos després de l'incendi a la presó

Fonts dels bombers han explicat que el foc va començar alhora en diverses tendes de campanya i que no hi ha hagut risc per a les persones. Segons diversos mitjans locals, durant el dilluns va córrer el rumor d'imminents deportacions massives. Al matí uns 300 refugiats s'havien escapat del camp i van intentar fer una protesta fins a la capital, Mitilene, però van ser detinguts.

Saturats

A Mòria hi havia detinguts 5.650 immigrants en unes instal·lacions amb capacitat per a 3.500 pesones. Fa setmanes que creix la tensió a l'illa pels plans del govern d'obrir-hi un nou camp de refugiats. L'alcalde de Mitilene, Spyros Galinós, ha exigit a les ONG que treballen al camp de Kara Tepé per a famílies en situació de vulnerabilitat que l'abandonin, argumentant que estan "col·laborant" en el nou projecte.

Militants del partit neonazi Alba Daurada, que va organitzar una protesta contra els refugiats a la capital, han agredit un grup de voluntàries, una de les quals ha resultat ferida. La setmana passada també hi va haver tensions a l'illa de Kios.

stats