Internacional 21/06/2020

Trump acomiada el fiscal que va investigar el seu entorn proper

D’aquesta manera intentaria netejar l’administració de funcionaris crítics de cara a les eleccions

A. Feuer / K. Benner / B. Protess / M. Haberman
3 min
El fiscal federal de Manhattan, Geoffrey Berman

Nova YorkEl president nord-americà, Donald Trump, va acomiadar dissabte a la nit el fiscal federal que va posar el seu antic advocat personal entre reixes i que investiga el seu actual lletrat. Això ha fet augmentar les veus crítiques que acusen Trump d’estar fent una purga per netejar l’administració de funcionaris, la independència dels quals podria amenaçar la seva reelecció com a president als comicis del novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La destitució del fiscal federal de Manhattan, Geoffrey Berman, per part de Trump ha generat una tempesta política i també un resultat inesperat: el número dos de Berman, escollit per ell mateix, passarà a ocupar el seu càrrec de moment i no pas la persona que Trump volia.

L’abrupta destitució de Berman s’ha produït en un moment en què el president nord-americà pretenia revifar la seva campanya electoral amb el seu primer míting en mesos i dies després que alguns mitjans de comunicació publiquessin diversos extractes del llibre de memòries que l’exassessor de Seguretat Nacional de Trump, John Bolton, té previst treure a la venda aquesta setmana i en el qual assegura que “l’obstrucció a la justícia forma part de la forma de vida” del president nord-americà. De fet, la destitució de Berman és l’últim episodi d’una purga molt més àmplia dels que són crítics al si de l’administració, que s’ha intensificat en els últims mesos després que el Senat, controlat pels republicans, absolgués Trump en un judici per impeachment.

Prestigi i independència

Berman encapçalava des del 2018 la Fiscalia Federal de Manhattan, oficialment coneguda com la del districte sud de Nova York i potser la més prestigiosa dels Estats Units, ja que es caracteritza per la seva independència sigui quin sigui el color polític del govern. Divendres a la tarda el fiscal general dels Estats Units, William Barr, va anunciar a través d’un comunicat que Berman seria substituït per l’actual president de la Comissió de Borsa i Valors, Jay Clayton, que no té experiència prèvia com a fiscal però és amic de Trump. De fet, ha estat jugant amb el president nord-americà al seu club de golf de Bedminster fins fa pocs dies.

Malgrat l’anunci de Barr, Berman es va negar a renunciar al seu càrrec i aleshores el fiscal general dels Estats Units va anar més enllà i dissabte, en una carta publicada pel departament de Justícia, va assegurar que el mateix Trump l’havia acomiadat i que, per tant, havia de dimitir. Seria reemplaçat temporalment, va afegir, pel seu número dos, Audrey Strauss. L’elecció de Strauss, encara que sigui temporal, va agradar a Berman, que aleshores també va fer públic un comunicat que deia que, sota la batuta del seu número dos, la Fiscalia de Manhattan “continuarà salvaguardant” la seva “tradicional integritat i independència”.

La concatenació d’esdeveniments de dissabte, que feia canviar la situació d’una hora a l’altra, és el resultat d’un llarg camí de tensions entre la Casa Blanca i la Fiscalia que fins ara encapçalava Berman, que en els últims tres anys s’ha encarregat d’una sèrie de casos delicats que han fet enfadar Trump, ja que investigaven el seu entorn més proper.

Primer la Fiscalia va processar Michael Cohen, antic advocat personal de Trump, que va acabar col·laborant amb la justícia i traient molts draps bruts del president nord-americà, i al final va ser condemnat a presó per uns quants delictes econòmics. Després va investigar una empresa turca per haver violat les sancions nord-americanes contra l’Iran. Trump hauria promès al president turc, Recep Tayyip Erdogan, solucionar el tema, és a dir, posar fi a la investigació. I, finalment, la Fiscalia també ha investigat l’exalcalde de Nova York i ara advocat de Trump, Rudy Giuliani, així com l’entramat empresarial del president nord-americà i la seva campanya presidencial.

Poc abans d’emprendre el viatge a la ciutat de Tulsa, a l’estat nord-americà d’Oklahoma, per participar en un míting electoral, Trump va fer unes breus declaracions a l’exterior de la Casa Blanca per eludir qualsevol responsabilitat: va assegurar que ell no estava “implicat” en la decisió de fer dimitir Berman, malgrat el comunicat fet públic per Barr.

Pressió dels republicans

Clayton havia fet saber als seus amics i al president nord-americà que volia tornar a casa seva, a la ciutat de Nova York, i que estava interessat en el càrrec de Berman. Aquest pla, però, va començar a trontollar perquè alguns assessors propers a Trump van témer que parlamentaris del mateix Partit Republicà no donarien suport a la destitució sobtada de Berman i es distanciarien de Trump. De fet, dissabte mateix alguns diputats republicans ja van expressar la seva preocupació per la maniobra duta a terme. Per la seva banda, el demòcrata Jerrold Nadler, president del comitè de la Cambra de Representants sobre el poder judicial, va anunciar que l’esmentat comitè investigarà l’acomiadament de Berman dins d’una indagació més àmplia sobre la suposada interferència política del govern en la justícia.

Copyright The New York Times

stats