Internacional 02/05/2018

Iowa prohibeix l'avortament si hi ha batec fetal, la llei més restrictiva dels EUA

L'objectiu de la llei és anar al Suprem, on la majoria conservadora actual pot sentenciar a favor seu

Ara
2 min
Iowa prohibeix l'avortament si hi ha batec fetal, la llei més restrictiva dels EUA

BarcelonaL'estat d'Iowa ha aprovat aquest dimecres la llei d'avortament més restrictiva dels Estats Units, que prohibeix interrompre l'embaràs un cop s'ha detectat un batec fetal, cosa que té lloc sovint a les sis setmanes i fins i tot abans que una dona s'adoni que està embarassada.

El Senat estatal ha aprovat per 29 a favor contra 17 el projecte de llei que ja havia aprovat la Cambra de Representants, de manera que el text passa ara al governador republicà Kim Reynolds, antiavortista, que no ha dit encara públicament si signarà la llei.

La nova llei té com a objectiu desafiar la sentència Roe versus Wade del Tribunal Suprem dels Estats Units, que el 1973 va establir que les dones tenen un dret constitucional a l'avortament. Els antiavortistes volen portar la seva lluita davant del Suprem, ara que la majoria conservadora de 5 a 4 podria reduir dràsticament l'accés a l'avortament o prohibir-ho de forma definitiva.

"Hem creat l'oportunitat per llançar el guant a Roe versus Wade", ha dit el senador estatal republicà Rick Bertrand de Sioux City, que ha explicat que la nova legislació està pensada perquè arribi al Suprem, que s'ha tornat més conservador després que el president Donald Trump nomenés el jutge Neil Gorsuch.

La portaveu de l'associació pro avortament Planned Parenthood of the Heartland, Becca Lee, també considera la nova llei d'Iowa com una "prohibició intencionadament inconstitucional del 99% dels avortaments legals i segurs", i la veu "dissenyada per desafiar Roe versus Wade".

"El projecte de llei utilitza el batec cardíac fetal com un arma, ja que constitueix un estàndard arbitrari que prohibeix l'avortament molt abans del punt de viabilitat fetal", ha dit Lee a Reuters.

Al març el governador republicà de Mississipí va signar també un projecte de llei que prohibia l'avortament després de les 15 setmanes de gestació amb algunes excepcions, cosa que va comportar immediatament una denúncia judicial per part dels activistes pro avortament. S'ha iniciat un desafiament judicial similar a Kentucky, que a l'abril va aprovar la prohibició d'avortar a partir de la setmana 11 d'embaràs.

El nou projecte de llei d'Iowa, que el senat estatal ha aprovat aquest dimecres al matí després d'un debat que s'ha allargat tota la nit anterior, requereix que qualsevol dona que vulgui obtenir un avortament sigui sotmesa a una prova d'ultrasò abdominal per comprovar a la pantalla si hi ha batec del fetus. Si es detecta aquest batec, el personal sanitari té prohibit realitzar un avortament.

Una de les poques excepcions és que la dona hagi estat violada o sigui víctima d'incest i n'hagi informar les autoritats.

stats