Iraq
Internacional 12/03/2012

15 joves morts per vestir amb estètica 'emo' a l'Iraq

Els adolescents han estat assassinats per vestir amb texans ajustats i portar els cabells de punta. La Comissió Internacional de Drets Humans per a Gais i Lesbianes denuncia una nova onada d'agressions antigais

Agències
2 min
Un dels joves iraquians abans i després de ser assassinat

BagdadAlmenys 15 joves iraquians haurien mort durant diverses setmanes per una campanya d'atacs contra els joves que vesteixen segons l'estètica occidental dels 'emo'. "Catorze adolescents han estat assassinats en un mes, set a pedrades, i els altres a trets", ha explicat una font mèdica de l'hospital de Rufasa a Bagdad. Un altre cos va ser trobat divendres.

L''emo' és una subcultura vinculada a la música punk que es va desenvolupar als Estats Units. Els aficionats són coneguts per la seva vestimenta distintiva, que sovint inclou texans ajustats, samarretes amb logos i pentinats amb els cabells llargs o punxeguts.

La veracitat dels assassinats no s'ha pogut comprovar perquè en la majoria de casos els familiars o amics no ho han denunciat públicament i el govern nega que hi hagi una campanya d'atacs. Amb tot, va ser el govern iraquià el primer que va amenaçar públicament els 'emo'.

El 13 de febrer, el ministeri de l'Interior va emetre una declaració que condemnava el "fenomen dels 'emo'" per satànic.

En un altre comunicat en relació amb les morts, el ministeri de l'Interior diu que "tots els casos han estat relacionats amb la venjança o tenien raons socials, penals o polítiques". Malgrat això, el comunicat adverteix que "certs grups extremistes tenen la temptació de protegir les lleis morals i religioses".

Les associacions de drets humans acusen les autoritats de fer els ulls grossos sobre el tema. Malgrat que l'estètica 'emo' no es vincula estrictament amb l'homosexualitat, segons la Comissió Internacional de Drets Humans per a Gais i Lesbianes, amb seu a Nova York, l'Iraq s'enfronta a "una nova onada de violència antigai", tot i que l'homosexualitat no és il·legal al país. "Prop de 40 persones han estat segrestades, brutalment torturades i assassinades. Les autoritats iraquianes no han respost ni condemnat aquesta violència selectiva", ha denunciat en un comunicat l'associació. Altres activistes han vinculat directament el govern amb la campanya d'atacs.

Els residents del bastió xiïta de Sadr City han explicat que en un carrer principal de la zona, la milícia d'Al-Saraía Gadhab [brigades de la ira] ha penjat una llista amb els noms de joves que "si no canvien el seu comportament, seran castigats".

Per la xarxa circula la foto d'un dels joves assassinats (la imatge que acompanya aquesta informació). Amics de la víctima l'han identificat com Saif Raad Abboudi Asmar, de 20 anys, segons informa 'The New York Times'. El jove vivia en una de les zones més pobres del barri de majoria xiïta de Sadr City. Un informe de la policia iraquiana obtingut per l'advocat de l'associació Iraqui LGBT diu que el jove va ser mort a cops de maó el 17 de febrer.

stats