Pròxim Orient

Israel condemna a tretze mesos de presó la cooperant espanyola Juana Ruiz

La sentència arriba després d’un acord amb la defensa, que reitera que Ruiz no era conscient d’estar recaptant fons per a “una organització il·legal”

P.J. Armengou
3 min
Juana Ruiz, aquest matí al tribunal militar israelià de la presó d'Ofer que l'ha condemnada.

JerusalemUn tribunal militar israelià ha declarat culpable aquest dimecres la cooperant espanyola Juana Ruiz Rishwami i l’ha condemnat a tretze mesos de presó –dels quals ja n’ha complert set en presó preventiva– i una multa de 50.000 xéquels (14.000 euros), després d’arribar a un acord amb la defensa. Israel acusa l’activista de recaptar fons provinents d’Europa per a l’ONG palestina Health Work Comittees (Comitès de Treball per la Salut), que, segons el tribunal, desviava diners cap al Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPAP), la principal organització de l'esquerra palestina, que és considerada terrorista per Israel, la Unió Europea i els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’acord entre la defensa i la Fiscalia, que ha acceptat el tribunal recull que els diners que havia recaptat Ruiz haurien estat llirurats al FPAP "sense el seu coneixement", segons ha explicat a l'ARA l'advocat de la cooperant, Avigdor Feldman. La sentència redueix els càrrecs que se li imputaven de cinc a dos: pertinença a associació il·legal i tràfic de divises a Cisjordània. Israel aplica la llei militar a Ruiz, de 63 anys, pel fet de viure i treballar en territori ocupat des dels anys 80, de la mateixa manera que ho fa amb els palestins de Cisjordània i Gaza.

Les autoritats israelianes han presentat la condemna de Juana Ruiz com una justificació per a la consideració de sis ONG palestines com a organitzacions terroristes. En un comunicat conjunt, els ministres d'Exteriors i Defensa d’Israel, Yair Lapid i Benny Gantz, afirmaven el 10 de novembre passat que la treballadora humanitària “sospitava” que la seva organització col·laborava amb el FPAP però que va continuar amb la seva feina de recaptació igualment. També asseguraven que Ruiz havia reconegut treballar “com a recaptadora de fons per a l'organització terrorista FPAP” i que els Comitès de Treball per la Salut eren “un dels seus braços civils”. La defensa va denunciar que el tribunal i el govern havien manipulat l'acord de confessió per associar-la "falsament" a l'organització palestina i a sis ONG palestines de defensa dels drets humans recentment il·legalitzades per la justícia militar israeliana, en un procés que no té cap vinculació amb l'espanyola.

Sense vinculació amb les ONG il·legalitzades

El tribunal militar israelià ha desmuntat la vinculació de Ruiz amb les sis ONG il·legalitzades i el seu veredicte reflecteix la posició de la defensa que l’activista no sabia on es destinaven part dels fons que havia recaptat. L'ONU i els països europeus que han finançat les ONG perseguides per Israel asseguren que Israel encara no ha presentat proves que sustentin les seves acusacions.

“Han utilitzat aquesta dona per fer afirmacions falses”, ha dit Feldman, que ha reclamat que els ministres Lapid i Gantz facin una “disculpa pública” a la cooperant. “És un moviment polític molt lleig”, ha afegit l’advocat, membre fundador de l’ONG israeliana pels drets humans B’Tselem, que ha afirmat que el cas de Ruiz “no es pot utilitzar més com una justificació” per a la il·legalització d’organitzacions palestines. “Tot el cas és un cas polític”, ha conclòs Feldman.

Per la seva banda, la filla de l’activista, Maria Rishmawi, titlla de “vil” l’actitud del govern israelià envers la seva mare. "Com és possible que es menteixi en públic d'alguna cosa que ha sortit del tribunal que no era així, i difamar la reputació d'algú i, a més, intentar justificar la criminalització de drets humans?", ha dit Rishmawi al sortir del judici, celebrat a la presó d’Ofer, a Cisjordània. Amb tot, tant la filla de Ruiz com el seu advocat s'han mostrat confiats que l’espanyola podrà demanar aviat la llibertat condicional. "És el final d'un malson", ha afegit la noia, que ha anunciat que la família demanarà la reducció de la pena perquè pugui sortir com més aviat millor.

stats