Pròxim Orient

Israel llança un nou atac aeri sobre Gaza

L'ofensiva, que posa en perill la treva, respon a globus incendiaris llançats des de la Franja durant la manifestació ultra israeliana

ARA
2 min
Imatge de l'atac aeri sobre Gaza de l'Exèrcit israelià el 16 de juny.

BarcelonaIsrael ha llançat aquesta matinada nous atacs aeris sobre la franja de Gaza i ha fet trontollar la dèbil treva pactada el 21 de maig. L'ofensiva aèria respon al llançament dimarts de desenes de globus incendiaris per part de simpatitzants de Hamàs a l'altra banda de la frontera amb Israel, en senyal de protesta per la celebració de la Marxa de les Banderes, una marxa ultranacionalista israeliana per Jerusalem.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Drons de reconeixement sense pilot de l'exèrcit israelià han sobrevolat la Franja cap a la mitjanit i després s'han sentit diverses explosions al sud i centre de la franja de Gaza, segons l'agència Efe, que cita fonts de seguretat de Hamàs. Els atacs amb míssils apuntaven instal·lacions militars que pertanyen a les brigades Izz al-Din al-Qassam, el braç armat de Hamàs, sense que de moment s'hagi informat de víctimes.

"Durant l'últim dia, es van llançar globus incendiaris des de la franja de Gaza cap a territori israelià. En resposta, fa poca estona, avions de combat de les Forces de Defensa d'Israel han atacat recintes militars de l'organització terrorista Hamàs, que es van utilitzar com instal·lacions i llocs de reunió per a operatius terroristes", informava poc després l'exèrcit israelià en un comunicat.

L'exèrcit d'israel ha responsabilitzat Hamàs de "tots els esdeveniments ocorreguts" a l'enclavament i ha assegurat que està preparat per a "qualsevol escenari, inclosa la represa de les hostilitats davant les contínues activitats terroristes a la Franja".

Els atacs aeris israelians sobre la franja de Gaza són els primers des del 21 de maig, quan va entrar en vigor una treva "mútua, simultània i sense condicions" que va posar fi a una escalada bèl·lica que es va prolongar durant onze dies i va acabar amb 255 morts a l'enclavament i 13 a Israel.

Segons les autoritats israelianes, el llançament de globus incendiaris dimarts va provocar més de 25 incendis al sud d'Israel, sense causar ferits ni grans danys. Organitzacions de la Resistència Palestina van respondre així a la celebració de la polèmica manifestació dimarts a la tarda pels carrers de Jerusalem, que per als ultranacionalistes commemora la reunificació de la ciutat el 1967 sota sobirania israeliana, mentre que per als palestins marca l'inici de l'ocupació a Jerusalem Est, per on va circular part de la desfilada.

La Marxa de les Banderes se sol celebrar cada 10 de maig, Dia de Jerusalem, però aquest any es va ajornar per l'escalada de tensió que va desembocar en l'ofensiva israeliana sobre la franja de Gaza del mes de maig, la pitjor des del 2014.

stats