Internacional 03/04/2015

Netanyahu rebutja l'acord nuclear amb l'Iran i exigeix que Teheran reconegui l'estat d'Israel

El gabinet de seguretat s'oposa "frontalment" al pacte de Lausana, que Tel Aviv viu com una amenaça existencial. El president nord-americà Barack Obama hi havia parlat després d'anunciar l'entesa

Reuters
1 min
Netanyahu ha comparegut per criticar l'acord amb l'Iran. KOBI GIDEON / GETTY

JerusalemEl gabinet de seguretat israelià ha rebutjat en ple l'acord marc assolit dijous entre les grans potències i l'Iran que permetrà aixecar les sancions contra Teheran si posa el seu programa nuclear sota supervisió internacional. En un comunicat, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha expressat el desacord després d'una reunió d'emergència del gabinet aquest divendres i ha exigit al grup dels 5+1 (Estats Units, França, Gran Bretanya, Xina i Rússia més Alemanya) que no signin l'acord definitiu amb Teheran mentre el règim dels aiatol·làs no reconegui l'estat d'Israel.

“L'acord suposaria un greu perill a la regió i al món i amenaça la mateixa supervivència de l'estat d'Israel", ha dit Netanyahu. "No es tancarà cap de les instal·lacions nuclears iranianes ni cap de les centrifugadores, i no s'aturarà la recerca en les centrals avançades", ha lamentat el primer ministre israelià. "Al contrari, l'acord legitimaria el programa nuclear iranià, que és il·legal. I deixaria l'Iran amb una àmplia infraestructura", ha afegit.

També s'ha mostrat contrari a l'aixecament de les sancions: "Això donaria a l'Iran mitjans enormes per impulsar la seva agressió i el terrorisme arreu del Pròxim Orient. No atura l'accés de l'Iran a la bomba atòmica: aquest acord l'hi facilita".

Netanyahu ha dit que el seu govern "s'oposa frontalment a l'acord". Abans havia rebut la trucada del president nord-americà, Barack Obama, que li havia assegurat que l'acord és un pas important cap a una solució duradora per evitar que la República Islàmica aconsegueixi la bomba atòmica.

stats