PRÒXIM ORIENT
Internacional 18/03/2019

Israel veta un candidat ultradretà a les eleccions

L’ultradretà Michael Ben-Ari està acusat de racista i islamòfob

Ara
2 min
Michael Ben-Ari, candidat d’ultradreta que no es podrà presentar als comicis.

BarcelonaEl Tribunal Suprem israelià ha vetat la candidatura a les eleccions del 9 d’abril de l’ultradretà Michael Ben-Ari, acusat de racista i islamòfob. Al mateix temps, l’alt tribunal permet concórrer finalment al partit àrab Balad-Raam i també a un candidat de la coalició Hadash-Taal (integrada també per partits àrabs) que havia estat suspès per la junta electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El principal organisme judicial israelià ha desqualificat Ben-Ari, que s’havia de presentar a la cinquena posició de la candidatura de la coalició ultradretana Unió de Partits de la Dreta, amb el partit ultranacionalista Llar Jueva. Però el tribunal sí que li permet participar-hi al seu company de formació Itamar Ben-Gvir, per al qual també s’havia demanat la desqualificació, segons Efe.

A principis de mes el Comitè Electoral Central -òrgan format pels partits de la cambra- va desqualificar la llista àrab i Ofer Cassif, integrant de l’aliança política Hadash-Taal (formada pel partit comunista israelià i grups d’esquerres àrabs). En canvi, sí que va donar el vistiplau a Ben-Ari i a Ben-Gvir, candidats del partit Otzma Yehudit (Poder Jueu), en una decisió que estava pendent de ser confirmada pel Tribunal Suprem. La decisió inicial de la Comissió Electoral va ser controvertida, perquè es va prendre malgrat la recomanació del fiscal general, que s’havia oposat a les peticions per desqualificar Cassif, i s’havia mostrat a favor de la desqualificació de Ben-Ari i Ben-Gvir per incitació al racisme.

L’ONG israeliana Adalah, que va presentar recursos en representació del candidat comunista i de Balad-Raam en contra de les desqualificacions, s’ha felicitat per la decisió del Suprem. “Durant 20 anys els polítics israelians han fet servir el Comitè Electoral Central de manera racista per deslegitimar els candidats de la comunitat àrab”, va denunciar en un comunicat l’entitat, que defensa els drets de la minoria àrab a Israel: uns 1,6 milions del total de 8,7 milions d’habitants. Balad, creat el 1996, fa més de dues dècades que té representació parlamentària i havia patit dues desqualificacions del Comitè Electoral els anys 2003 i 2009, que finalment van ser també anul·lades pel Suprem.

Molts dels líders d’Otzma Yehudit van ser seguidors del rabí Meir Kajan, líder del moviment (Kaj) que va ser declarat organització terrorista als anys 90. La tornada dels seus hereus a la primera línia política va posar en alerta els israelians i va generar polèmica en organitzacions jueves de la diàspora.

stats